Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Samsyn:SKÖN: Skillnad mellan sidversioner

Från Samsyn
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rad 37: Rad 37:
*självvärdering
*självvärdering


==Fallstudier==
===Fallstudier===
Engelska: ''impact cases''
Engelska: ''impact cases''


==Samverkanspartsvärdering==
===Samverkanspartsvärdering===
[[Samverkanspartner|samverkanspart]]
[[Samverkanspartner|samverkanspart]]



Versionen från 9 juli 2019 kl. 09.59

==


==

Om Skön-projektet

Utgångspunkten för Skön-projektet är att samverkan med externa aktörer ökar kvalitet och relevans i forskning och utbildning och befordrar samhällsutvecklingen. Syftet med projektet är därför att utveckla verktyg för att på lärosätesnivå kunna värdera och tydliggöra effekter och resultat av samverkan.

Generella begrepp

Offentlig redovisningsskyldighet

Av en statsfinansierad verksamhet krävs att den uppfattas som relevant och är av god kvalitet. Offentlig redovisningsskyldighet innebär att statliga verksamheter måste kunna visa upp för allmänheten att man gör sitt bästa för att leva upp till dessa krav. Engelska: public accountability

Kvalitetsarbete

Kvalitetsarbete går ut på att skapa och följa rutiner för att hålla högsta möjliga kvalitet i en verksamhet. Svenska lärosäten har ett krav på sig att arbeta systematiskt och öppet med detta, både med hänsyn till den offentliga redovisningsskyldigheten och för att skapa legitimitet för svensk högre utbildning internationellt. Som stöd för detta arbete har det inom Bolognaprocessen tagits fram en särskild standard för kvalitetsarbete inom högre utbildning: Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG)

Uppföljning

Med uppföljning avses vanligen en återkommande kvantitativ bedömning där ett utfall jämförs med tidigare prestationer eller uppsatta mål. Exempel: bibliometriska mått och antagnings- och genomströmningssiffror i ett lärosätes årsredovisning.

Utvärdering

Utvärdering är en mer omfattande granskning med både kvantitativa och kvalitativa inslag, som går ut på att bedöma en avgränsad aktivitet och ett resultat snarare än en pågående process. Ett exempel är de kursutvärderingar som efter avslutad kurs görs av utbildningsanordnare och då man tittar på både examinationsgrad, lärarens erfarenheter och studenternas kursvärderingar. På samma sätt har Högskoleverkets och UKÄ:s forsknings- och utbildningsutvärderingar handlat om att bedöma forskning och utbildning inom ett visst huvudområde under en viss tidsperiod med hjälp av både externa utlåtanden, intervjuer och siffror, t.ex. antalet anställda, erhållna forskningsmedel och antal publikationer.

Kvalitetssäkring

Granskning

  • intern/egeninitierad granskning
  • extern granskning
Systematiskt kvalitetsarbete
  • kvalitetsvärdering (SUHF)
  • kvalitetssystem (SUHF)
  • kvalitetssäkringssystem (UKÄ, Merut wp6)
  • kvalitetskontroll (wp4)
  • kvalitetsledning (wp4, ansökan)
  • kvalitetspolicy (wp4)
  • samverkanssäkring
  • självvärdering

Fallstudier

Engelska: impact cases

Samverkanspartsvärdering

samverkanspart

laddering