Livslångt lärande kan både betyda en enskild individs möjlighet (och skyldighet) att utvecklas och lära sig nya saker under hela livet, och en utbildnings- och arbetsmarknadspolitisk syn på dagens arbetsmarknad som innebär att arbetstagare måste vara beredda på ständig fortbildning och byte av yrke flera gånger under livstiden.

Tillämpningar

Begreppet livslångt lärande fick genomslag i internationell utbildningspolitisk och arbetsmarknadspolitisk debatt under mitten av 1990-talet, och har sedan dess kommit att användas som "en samlingsterm för ett nytt sätt att se på ut bildning där varje individs kapacitet att lära under hela livstiden (begreppets livslånga dimension) och i alla de miljöer hon vistas i (begreppets livsvida dimension) betonats".[1]

"Livslångt lärande" är ett begrepp som påverkar politiken på den högsta nivån. År 2006 utfärdade Europaparlamentet och Europeiska unionens råd en rekommendation "om nyckelkompetenser för livslångt lärande"[2] Denna rekommendation uppdaterades i januari 2018 genom att ett nytt utbildningsinitiativ lanserades av Europeiska kommissionen, och detta initiativ "riktar in sig på tre områden – nyckelkompetenser för ett livslångt lärande, digital utbildning samt den europeiska dimensionen i utbildningen – där EU erbjuder stöd, rekommendationer och rådgivning. Satsningens övergripande mål är att skapa ett starkare och mer demokratiskt EU och minska den sociala och ekonomiska ojämlikheten inom unionen."[3] EU:s utbildningsstrategi för år 2020, som "fokuserar på livslångt lärande, utbyten, utbildningens kvalitet och resultat, lika villkor och innovation". I[4]

Livslångt lärande inom högre utbildning ... 2016 avrapporterade Riksrevisionen sin granskning Det livslånga lärandet inom högre utbildning (RiR 2016:15).[5].

Förutom formell högre utbildning, kan utbildning inom ramen för livslångt lärande äga rum inom komvux, på ett studieförbund eller utgöras av en praktiskt inriktad kompetensutveckling initierad av en arbetsgivare.

Engelsk översättning

Lifelong learning

Referenser