Innovationsstödssystemet är benämning på stöd för innovation; det innebär systematisk hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet, näringsliv och i offentlig verksamhet. Det omfattar funktioner och verksamheter hos en uppsättning aktörer, nätverk och institutioner. Stödet är tänkt att stärka förutsättningar för att idéer kan komma vidare i kommersialiseringsprocessen. Systemet kan även bidra till effektivt utbyte av idéer mellan aktörer inom innovationssystem.

Tillämpning

Begreppet innovationsstödsystem avser organiserat stöd till innovation, och stöd till aktörer som arbetar med innovationsstöd[1].

Universitet och högskolor är en vital del av innovationsstödssystemet. Innovationsstödssystemet på lärosäten spelar en viktig roll för nyttiggörande av forskningsbaserad kunskap och består bland annat av innovationskontor och holdingbolag som finns knutna till både universitet och högskolor. I anslutning till universitet och högskolor finns även andra funktioner och verksamheter som stöder nyttiggörandet av forskningsbaserad kunskap. 

En annan del av innovationsstödssystemet finns utanför universitet och högskolor men är starkt kopplad till lärosäten och ofta i nära geografisk anslutning. Här ingår bland annat forskningsparker och inkubatorer som har en viktig roll i de regionala innovationssystemen. Inkubatorer arbetar med att stödja innovatörer och företag i tidiga skeden och att få företagen att växa. Aktörer i innovationsstödssystemet bildar nätverk med kompetens och resurser att stödja olika typer av innovatörer och innovationer utifrån deras unika behov.

Externa länkar

Organisationen SNITTS (Swedish Network for Innovation and Technology Tranfser Support) , en medlemsbaserad organisation inom det nationella innovationsstödet Stockholms universitets innovationsstöd SU Innovation (ett av XX svenska innovationskontor på lärosäte)

SIDA om stöd till innovationssystem

Engelsk översättning

Innovation support system

Källförteckning

  1. ”Västra Götalandsregionen”. Innovationssystemet i Västra Götaland - En analys av utbud och efterfrågan. http://cf.vgregion.se/fakta/trycksak/trycksakPDF/VGISrapport0805199.pdf. Läst 1 okt. 2018.