Projektarbete
Projektarbete är en fördjupningsuppgift där en student ska utveckla förmågan att ta ansvar för att planera, strukturera och genomföra ett projekt.
Tillämpning
Ett projektarbete kan utföras av en student eller flera studenter[1]. Projektarbetet kan baseras på ett fiktivt problem, ett så kallat case, eller ett konkret problem i samverkan med en extern problemägare[2][3][4].
Vid flera lärosäten arrangeras hela kurser som projektarbeten där studenter, enskild eller i grupp, utgår från ett konkret problem, det kan vara en utredning, att ta fram en utformning eller att ta fram ett förslag till implementering. En extern problemägare kan var mer eller mindre involverad i ett projektarbete. Det kan variera från att tillhandahålla fiktiva case, medverka som gästföreläsare eller till att vara en del i examinationen. Ett exempel är kursen Projektarbete på Systemvetenskapliga kandidatprogrammet vid Lunds universitet där uppdragsgivarens bedömning av arbetet vägs in i examinationen. Vid Luleå tekniska universitet ges kursen Strategiskt projektarbete:
Kursen organiseras som ett konsultföretag som utför uppdrag för klienter (företag/uppfinnare). Studenterna är "anställda" vid detta företag. I denna anställning skall studenterna: identifiera och formulera frågeställningar av strategisk betydelse för företag; planera, organisera och driva ett strategiskt analysarbete för företag; ge väl underbyggda råd i frågor av strategisk betydelse för ett företag.[4]
extern problemägare innebär att studenterna i grupp om fyra skall utföra, dokumentera och presentera ett IS-projekt utfört för en extern problemägare. IS-projektet är förankrat i en verklig situation med ett konkret problem. Man kan säga att projektgrupperna skall ta sig an ett skarpt konsultuppdrag. I detta projektarbete skall studenterna tillämpa sina tidigare inhämtade kunskaper inom IS-utveckling, projektarbete, etc. Uppdraget kan vara en utredning, en utformning, en implementering o.s.v. Projektarbetet skall resultera i en rapport och projektdokumentation som försvaras vid seminarium. Examinationen väger in uppdragsgivarens bedömning av projektarbetet och resultatet.
projektorienterad. Studenten tilldelas en begränsad uppgift som ska tidsplaneras, utföras, levereras och rapporteras.
projektuppgift där studenterna utvecklar, beskriver och genomför ett projekt som strävar
Kursen organiseras som ett konsultföretag som utför uppdrag för klienter (företag/uppfinnare). Studenterna är "anställda" vid detta företag. I denna anställning skall studenterna: identifiera och formulera frågeställningar av strategisk betydelse för företag; planera, organisera och driva ett strategiskt analysarbete för företag; ge väl underbyggda råd i frågor av strategisk betydelse för ett företag. Kursen består av en teoretisk del och en praktisk del.
mot att lösa ett samhällsproblem i ett utvecklingsland.
- visa förmåga till lagarbete och samverkan i grupper med olika sammansättning, och
Motsvarighet i engelskan
Den engelska motsvarigheten är project work[5].
Referenser
- ↑ ”Sociologi: Projektarbete”. Sociologiska institutionen, Lunds universitet. https://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SOCB22. Läst 27 mars 2019.
- ↑ ”Projektarbete i biomedicin”. Institutionen för medicinsk kemi och biofysik, Umeå universitet. https://www.umu.se/utbildning/kurser/projektarbete-i-biomedicin2/. Läst 27 mars 2019.
- ↑ ”SYSG16, Projektarbete på Systemvetenskapliga kandidatprogrammet”. Institutionen för informatik, Lunds universitet. https://www.ics.lu.se/utbildning/kurser/sysg16. Läst 27 mars 2019.
- ↑ 4,0 4,1 ”Strategiskt projektarbete 7,5 Högskolepoäng”. Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, Luleå tekniska universitet. https://www.ltu.se/edu/course/O70/O7015N/O7015N-Strategiskt-projektarbete-1.69770?kursView=kursplan. Läst 27 mars 2019.
- ↑ Svensk-engelsk ordbok för den högre utbildningen - Uppslagsord projektarbete. Läst: 2019-03-27