Case
Ett case är ett realistiskt problem som används i utbildningen vid ett universitet eller på en högskola.
Tillämpning
Handlingen i caset är oftast baserad på verkliga händelser. Caset används för att studenten tillämpar teorier för att löse den problemställning som finns i caset. Ofta finns det inget korrekt svar utan det är resonerandet som är viktigt. Ett case kan göras i samarbete med externa aktörer eller baseras på kända fakta där den externa kontakten ej behövs. Ursprungligen kommer metoden med raset i utbildningen från Harvard.
Det finns flera olika sätt att använda casemetodiken. Gemensamt är att de fall som används är tagna direkt ur verkligheten. När casemetodiken används under läkarutbildningen så rör dig sig i princip alltid om ett patientfall som varit aktuell på klinikens öppenvårdsmottagning eller akutmottagning. Självklart helt avidentifierat. Diskussionen bör domineras av studenterna som tar fram relevanta fakta och diskuterar orsaker medan handledaren kan ställa frågor i syfte att stimulera till reflektion. Det är viktigt att handledaren har en förmåga att lyssna, vänta in, fånga upp och stimulera till diskussion utan att sätta sina egna kunskaper i centrum[1].
Motsvarighet i engelskan
Case study
Referenser
Högskolan i Gävle - https://www.hig.se/Ext/Sv/Biblioteket/Learning-Center/Pedagogiska-verktyg/Casemetodik.html
Uppsala universitet - https://mp.uu.se/web/info/undervisa/pedagogisk-utveckling/pedagogiska-metoder/case
Umeå universitet - http://www.upl.umu.se/utbildning/kurser/pbl-casemetodik/
- ↑ ”Case metodik”. Göteborgs universitet. https://sahlgrenska.gu.se/digitalAssets/993/993999_sundfeldt_k.pdf. Läst 31 oktober 2018.