Arbetsintegrerat lärande (AIL) innebär att studentens lärande är kopplat till ett sammanhang, en kontext, i det här fallet arbetslivet.

Tillämpning

Arbetsintegrerat lärande var från början en pedagogisk idé med tanken att varva teoretiska studier med perioder av lärande i arbetslivet. För att kunna utveckla kompetenser inom ett yrke så måste man ta tillvara erfarenheter ute i arbetslivet och komplettera dessa med teorier och forskning.

Inom AIL så är den praktiska kunskapen därför jämställd med den teoretiska kunskapen, och studenters lärande sker såväl inom lärosätet som ute i praktiken. Det handlar om samverkan och kunskapsutbyte mellan lärosätet och omvärlden (arbetslivet) Med en pedagogik som tar in arbetslivet i utbildningen och förlägger delar av utbildningen till arbetslivet samverkar högskolan med näringsliv, organisationer och offentlig sektor.

Genom AIL tillämpas en mängd olika vägar för studenter att prova sina teoretiska kunskaper. I princip kan all utbildningssamverkan omfattas av AIL. Det kan t ex ske genom perioder av verksamhetsförlagd utbildning, Co-oputbildning, praktik, projektarbeten, fadderverksamhet, mentorskapsprojekt, självständigt arbete eller i annan form.

Studenterna blir från början förberedda för att långsiktigt och aktivt kunna verka i ett flexibelt arbetsliv präglat av livslångt lärande och som samhällsmedborgare.


(AIL är ett sätt att överskrida idén om att den vetenskapliga teoretiska kunskapen hierarkiskt står över kunskaper och handlingar i arbetslivet. I många lärandesituationer som vi möter i vardagen är ett mer gränsöverskridande och integrerat arbetssätt det normala och det funktionella)


Högskolan Väst har sedan 2002 ett nationellt uppdrag att utveckla AIL inom ramen för ett högskolepedagogiskt utvecklingsarbete.