Samsyn:SKÖN
==
SKÖN Arbetssida
==
Om Skön-projektet
Utgångspunkten för Skön-projektet - Samverkansintegrerat Kvalitetssystem för Ökat Nyttiggörande - är att samverkan med externa aktörer kan öka kvalitet och relevans i forskning och utbildning samt bidra till samhällsutvecklingen. Syftet med projektet är därför att utveckla verktyg för att kunna värdera och tydliggöra effekter och resultat av samverkan inom ramen för lärosätenas kvalitetssystem.
Generella begrepp
Offentlig redovisningsskyldighet
Av en statsfinansierad verksamhet krävs att den uppfattas som relevant och är av god kvalitet. Offentlig redovisningsskyldighet innebär att statliga verksamheter måste kunna visa upp för allmänheten att man gör sitt bästa för att leva upp till dessa krav. Engelska: public accountability
Kvalitetsarbete
Kvalitetsarbete går ut på att skapa och följa rutiner för att hålla högsta möjliga kvalitet i en verksamhet. Svenska lärosäten har ett krav på sig att arbeta systematiskt och öppet med detta, både med hänsyn till den offentliga redovisningsskyldigheten och för att skapa legitimitet för svensk högre utbildning internationellt.
Uppföljning
Med uppföljning avses vanligen en återkommande kvantitativ kontroll där ett utfall jämförs med tidigare prestationer eller uppsatta mål. Exempel: bibliometriska mått och antagnings- och genomströmningssiffror i ett lärosätes årsredovisning. På ett liknande sätt gör SCB regelbundna uppföljningar på nationell nivå av utbildningars relevans för arbetslivet.
Utvärdering
Utvärdering är en process med både kvantitativa och kvalitativa inslag som går ut på att summera resultat och komma fram till ett sammanfattande omdöme eller värdering av en verksamhet. Ett exempel är de kursutvärderingar som efter avslutad kurs görs av utbildningsanordnare och då man tittar på både examinationsgrad, lärarens erfarenheter och studenternas kursvärderingar. På samma sätt har Högskoleverkets och UKÄ:s forsknings- och utbildningsutvärderingar handlat om att bedöma forskning och utbildning inom ett huvudområde med hjälp av både externa utlåtanden, intervjuer och siffror på antalet anställda, erhållna forskningsmedel, antal publikationer etc.
Granskning
Granskning används ibland synonymt med utvärdering, men har en närmare koppling till kontrollfunktionen. UKÄ är en myndighet som har till uppgift att granska högskolans hela verksamhet. Efter att tidigare enbart ha ägnat sig år att utvärdera separata forskningsområden och utbildningar har myndigheten fått ett kompletterande uppdrag att granska lärosätenas kvalitetssäkringsarbete. Sedan 2015 består UKÄ:s arbete av fyra komponenter:
- examenstillståndsprövning,
- granskning av lärosätens kvalitetssäkringsarbete,
- utbildningsutvärdering, och
- tematiska utvärderingar.
Medan lärosätena upprättar rutiner för att granska och säkra kvaliteten i den egna verksamheten är det alltså UKÄ:s uppgift att genom ett nationellt kvalitetssäkringssystem granska lärosätenas kvalitetsarbete.
Kvalitetssäkring
Det är lärosätenas uppgift att se till att den egna verksamheten håller god kvalitet. Som stöd för detta arbete rekommenderar UKÄ en standard för kvalitetssäkring som tagits fram inom Bolognaprocessen: Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG)
Systematiskt kvalitetsarbete
Systematiskt kvalitetsarbete går ut på att skapa och följa rutiner för att stärka och upprätthålla kvaliteten i en verksamhet. Sedan UKÄ fick sitt nya uppdrag måste lärosätena kunna beskriva sitt arbete i termer av system. Medan UKÄ bygger upp ett nationellt system för extern kvalitetssäkring ska lärosätena kunna visa hur man arbetar med systematiskt kvalitetsarbete internt. Vissa lärosäten har valt att skapa nya lärosätesövergripande kvalitets- eller kvalitetssäkringssystem, medan andra arbetar med olika system för utbildning respektive forskning.
Kvalitetssystem eller kvalitetssäkringssystem
Hur man väljer att benämna det som UKÄ är satt att granska beror på vad man vill lyfta fram. Kvalitetsarbete handlar både om att säkra måluppfyllelse och att befordra en dynamisk form av reflexion och diskussion om kvalitet och relevans. Benämningen "kvalitetssäkringssystem" betonar resultat och måluppfyllelse medan "kvalitetssystem" tonar ned den aspekten till förmån för den reflekterande diskussionen om vikten och värdet av resultaten.
Självvärdering
I underlaget för UKÄ:s granskning av kvalitetsarbetet ingår en så kallad "självvärdering" där lärosätena ska "beskriva, analysera och värdera med konkreta exempel hur de på ett systematiskt sätt säkerställer och följer upp bedömningsgrunderna för de olika aspekterna och perspektiven" i UKÄ:s bedömningsmodell.[1] Fokus ska vara på resultatet. I ett samverkansintegrerat kvalitetssystem måste då man kunna beskriva hur externa perspektiv tas in och värderas i verksamheten.
Begrepp för ett samverkansintegrerat kvalitetssystem
Samverkansintegrering (WP7)
Beskrivning av lärosätesanpassade modeller.
Fallstudier (WP4)
Beskrivning av metodiken + kort guideline.
Samverkanspartsvärdering (WP5)
Beskrivning av modeller och arbetssätt.
Internationell utblick (WP6)
Exempel: Australien
Referenser
- ↑ Nationellt system för kvalitetssäkring av högre utbildning. UKÄ. 2015. sid. 31