Samsyn:SKÖN: Skillnad mellan sidversioner

Rad 11: Rad 11:


===='''Kvalitetsarbete'''====
===='''Kvalitetsarbete'''====
Kvalitetsarbete går ut på att skapa och följa rutiner för att hålla högsta möjliga kvalitet i en verksamhet. Svenska lärosäten har ett krav på sig att arbeta systematiskt och öppet med detta, både med hänsyn till den offentliga redovisningsskyldigheten och för att bibehålla förtroendet för det svenska utbildningsväsendet inom den europeiska gemenskapen. Som stöd i arbetet har det inom EU tagits fram en särskild standard för kvalitetsarbete inom högre utbildning: ''[https://www.uka.se/download/18.2b5bddd71593fab953bdc5ff/1487841879254/ESG-svensk-oversattning.pdf Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG)]''   
Kvalitetsarbete går ut på att skapa och följa rutiner för att hålla högsta möjliga kvalitet i en verksamhet. Svenska lärosäten har ett krav på sig att arbeta systematiskt och öppet med detta, både med hänsyn till den offentliga redovisningsskyldigheten och för att skapa legitimitet för svensk högre utbildning internationellt. Som stöd för detta arbete har det inom Bolognaprocessen tagits fram en särskild standard för kvalitetsarbete inom högre utbildning: ''[https://www.uka.se/download/18.2b5bddd71593fab953bdc5ff/1487841879254/ESG-svensk-oversattning.pdf Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG)]''   


=====Uppföljning=====
=====Uppföljning=====
Med uppföljning avses vanligen en återkommande kvantitativ, indikatorsbaserad bedömning där ett utfall jämförs med tidigare prestationer eller uppsatta mål. Exempel: bibliometriska mått och antagnings- och genomströmningssiffror i ett lärosätes årsredovisning.
Med uppföljning avses vanligen en återkommande kvantitativ bedömning där ett utfall jämförs med tidigare prestationer eller uppsatta mål. Exempel: bibliometriska mått och antagnings- och genomströmningssiffror i ett lärosätes årsredovisning.


=====Utvärdering=====
=====Utvärdering=====
Utvärdering är en mer omfattande granskning med både kvantitativa och kvalitativa inslag som går ut på att bedöma en avgränsad aktivitet och ett resultat snarare än en pågående process. Ett exempel är de kursutvärderingar som efter avslutad kurs görs av utbildningsanordnare och där man gör en sammantagen bedömning av examinationsgrad, lärarens erfarenheter och studenternas kursvärderingar. På samma sätt har Högskoleverkets och UKÄ:s forsknings- och utbildningsutvärderingar handlat om att bedöma forskning och utbildning inom ett visst huvudområde under en viss tidsperiod - och då med hjälp av både externa utlåtanden, intervjuer och siffror, t.ex. antalet anställda, erhållna forskningsmedel och antal publikationer.
Utvärdering är en mer omfattande granskning med både kvantitativa och kvalitativa inslag, som går ut på att bedöma en avgränsad aktivitet och ett resultat snarare än en pågående process. Ett exempel är de kursutvärderingar som efter avslutad kurs görs av utbildningsanordnare och man tittar på både examinationsgrad, lärarens erfarenheter och studenternas kursvärderingar. På samma sätt har Högskoleverkets och UKÄ:s forsknings- och utbildningsutvärderingar handlat om att bedöma forskning och utbildning inom ett visst huvudområde under en viss tidsperiod med hjälp av både externa utlåtanden, intervjuer och siffror, t.ex. antalet anställda, erhållna forskningsmedel och antal publikationer.


====Kvalitetssäkring====
====Kvalitetssäkring====
emailconfirmed
1 479

redigeringar