Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Innovation

Från Samsyn
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En innovation är ett nytt sätt att lösa något; det är en ny idé som inte tidigare realiserats. Ordboksdefinitionen lyder "in­förande av nyhet; förnyelse" [1]. Innovation är inte helt synonymt med uppfinning då innovation, som definitionen i SAOL indikerar, inbegriper genomförande och realisering i större utsträckning. Innovationsarbete är både process och utfall av densamma.

En innovation kan till exempel vara en ny produkt, anordning, metod, lösning, tjänst, formel, matematisk metodik, affärsidé med mera. Den har inte kommunicerats tidigare av någon annan officiellt. Det är en nyhet som i någon form har realiserats på en marknad eller i samhället. 

Tillämpning

Innovation är ett komplext begrepp där skilda men närliggande aspekter betonas olika mycket i definitioner av begreppet, till exempel med avseende på omfattning och magnitud, produkt- eller processfokus, individ- grupp- eller organisationsnivå. Gemensamt för olika synsätt på innovation är dock "det nya". En mer utförlig definition av innovation än ovan synliggör de olika aspekterna

Innovation är produktion, införande, assimilering och utnyttjande av mervärde med avseende på ekonomiska och sociala sammanhang. Vidare innebär det förnyelse och vidareutveckling av produkter, tjänster och marknader. Innovation är utveckling av nya produktionsmetoder och etablering av nya förvaltningssystem. Det är både process och resultat. (citat översatt från M. Crossan och Apaydin i Journal of Management Studies: A Multi-Dimensional Framework of Organizational Innovation[2])

Innovation - ett omfattande och centralt begrepp

I regeringens forskningsproposition ,lyfts innovation fram i syftesformuleringar för riktning och satsningar inom forskningen på Sveriges lärosäten. Inom vissa områden, så kallade strategiska innovationsområden, satsas särskilt på att stärka möjligheter för innovation i syfte att "utveckla internationellt konkurrenskraftiga innovationsmiljöer genom samverkan mellan branscher och sektorer, forskningsinstitut, näringsliv, universitet och högskolor, offentlig sektor i övrigt, civilsamhälle och andra aktörer på olika samhällsnivåer". Sveriges nationella innovationsråd och Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet stöder och arbetar med innovation på nationell nivå.

Innovationsbegreppets koppling till samverkan och nyttiggörande är tydlig; arbetet med innovation sorteras oftast in under samverkan på universitet och högskolor.; Beroende på storlek ser stödet för innovation lite olika ut. På universitet och högskolor finns innovationskontor eller innovationsenheter med uppgift att stödja innovation och samverkan. Innovationsarbetet förgrenar sig i flera av lärosätets verksamheter. Dels synliggörs innovationstänkande i olika former allt mer i lärosätens utbildningar ,dels finns det stöd för enskilda studenter, forskare och för forskargrupper att realisera innovationer. Konkreta insatser för innovation kan på lärosätena vara stöd i att söka patent, göra marknadsundersökningar, starta företag eller på annat sätt stötta processen i att kommersialisera en innovation. De större universiteten samarbetar också ofta med andra lärosäten i regionen för att tillsammans arbeta med innovation och samverkan mellan akademi och det omgivande samhället. Ett exempel på ett sådant innovationssamarbete är Innovationskontor Syd som är ett samverkansprojekt mellan högskolorna i södra Sverige.

Innovationsarbete på de större universiteten görs också via innovationskontorens samarbete med holdingbolag. Det är bolag som ägs av staten och förvaltas av lärosätet, till exempel Uppsala universitet Holding AB, Lund universitets LU Holding och Stockholms universitets SU Holding AB. Holdingbolagen skapar bolag i syfte att sprida och nyttiggöra lärosätets forskningsresultat.

Engelsk översättning

Innovation

  1. Svenska akademiens ordlista (2015) "Innovation",svenska.se
  2. Crossan, M, Apaydin, M. (2010) A Multi-Dimensional Framework of Organizational Innovation: A Systematic Review of the Literature .Journal of Management Studies 47:6 September 2010. 880 1154-1191