Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Samverkan

Från Samsyn
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Med samverkan avses ett ömsesidigt utbyte mellan ett lärosäte och en eller flera externa parter på ett sätt som gagnar alla inblandade, men ofta på olika sätt.

Tillämpningar

Samverkan är ett medel för att uppnå något och inte ett resultat i sig. Samverkan organiseras därför olika beroende på vad man vill uppnå. Vad man lägger i ordet "samverkan" och hur man värderar resultatet beror också på kunskapssyn och universitetstradition samt vilket ämnesområde och vilken samhällssektor man representerar.

På de marknadsdrivna amerikanska universiteten handlar samverkan först och främst om ren och skär överlevnad, eftersom de finansieras genom kommersialisering och fundraising. Fokus för samverkan ligger därför på innovation inom expanderande branscher. För de nationalstatsgrundade och statsfinansierade europeiska lärosätena gäller det snarare att se till att fördela gracerna mellan olika sektorer och aktörer för att övertyga medborgare och politikerna om att skattemedlen används på ett rättvist och ansvarsfullt sätt. I Asien är universiteten motorer i en moderniseringsprocess med stort samhällsengagemang och stora forskningssatsningar, framför allt inom det tekniska och naturvetenskapliga området.

Engelsk motsvarighet

Academic engagement; societal collaboration.

Referenser


Externa länkar

Vinnova: Program för att stödja universitet och högskolors samverkan