==


==

Om Skön-projektet

Utgångspunkten för Skön-projektet är att samverkan med externa aktörer ökar kvalitet och relevans i forskning och utbildning och befordrar samhällsutvecklingen. Syftet med projektet är därför att utveckla verktyg för att på lärosätesnivå kunna värdera och tydliggöra effekter och resultat av samverkan.

Generella begrepp

Offentlig redovisningsskyldighet

Av en statsfinansierad verksamhet krävs att den uppfattas som relevant och är av god kvalitet. Offentlig redovisningsskyldighet innebär att statliga verksamheter måste kunna visa upp för allmänheten att man gör sitt bästa för att leva upp till dessa krav. Engelska: public accountability

Kvalitetsarbete och kvalitetssäkring

Kvalitetsarbete går ut på att skapa och följa rutiner för att hålla högsta möjliga kvalitet i en verksamhet. Svenska lärosäten har ett krav på sig att arbeta systematiskt och öppet med detta, både med hänsyn till den offentliga redovisningsskyldigheten och för att skapa legitimitet för svensk högre utbildning internationellt. Som stöd för detta arbete har det inom Bolognaprocessen tagits fram en särskild standard för kvalitetssäkring inom högre utbildning: Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG)

Uppföljning

Med uppföljning avses vanligen en återkommande kvantitativ kontroll där ett utfall jämförs med tidigare prestationer eller uppsatta mål. Exempel: bibliometriska mått och antagnings- och genomströmningssiffror i ett lärosätes årsredovisning.

Utvärdering och värdering

Utvärdering är en process med både kvantitativa och kvalitativa inslag som går ut på att summera resultat och komma fram till ett sammanfattande omdöme eller värdering av en avslutad aktivitet eller av ett utsnitt ur en verksamhet. Ett exempel är de kursutvärderingar som efter avslutad kurs görs av utbildningsanordnare och då man tittar på både examinationsgrad, lärarens erfarenheter och studenternas kursvärderingar. På samma sätt har Högskoleverkets och UKÄ:s forsknings- och utbildningsutvärderingar handlat om att bedöma forskning och utbildning inom ett visst huvudområde under en viss tidsperiod med hjälp av både externa utlåtanden, intervjuer och siffror på antalet anställda, erhållna forskningsmedel och antal publikationer etc.

Granskning

Granskning används ibland synonymt med utvärdering, men har en närmare koppling till kontrollfunktionen. I det avseendet skiljer man mellan intern, eller egeninitierad, granskning och extern granskning. UKÄ är en myndighet som har till uppgift att granska högskolans hela verksamhet. Från att tidigare ha ägnat sig år utvärderingar av separata forskningsområden och utbildningar har myndigheten nu övergått till att granska lärosätenas kvalitetsarbete. Medan lärosätena upprättar rutiner för att granska och kvalitetssäkra den egna verksamheten, är det UKÄ:s uppgift att kvalitetssäkra kvalitetssystemen.

Systematiskt kvalitetsarbete

Kvalitetsvärdering (SUHF)
Kvalitetssystem (SUHF)
Kvalitetssäkringssystem (UKÄ, Merut wp6)
Kvalitetskontroll (wp4)
Kvalitetsledning (wp4, ansökan)
Kvalitetspolicy (wp4)
Självvärdering
Samverkanssäkring
Fallstudier av forskningens genomslag

Engelska: impact cases

Samverkanspartsvärdering
Samverkanspart
laddering