Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Samverkan: Skillnad mellan sidversioner

Från Samsyn
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Lagt in flera förslag på kort definition samt en brasklapp.)
(ny definition)
Rad 2: Rad 2:
[[Kategori:Begrepp]]
[[Kategori:Begrepp]]
[[Kategori:Klar för granskning - Innovation/nyttiggörande (AP6)]]
[[Kategori:Klar för granskning - Innovation/nyttiggörande (AP6)]]
Möjliga korta definitioner att pröva:
Med '''samverkan''' avses aktiviteter som genomförs av flera parter tillsammans, ofta för att uppnå ett gemensamt mål men ibland också i olika syften.
==Tillämpningar==
I högskolesammanhang används begreppet samverkan sedan början på 2000-talet huvudsakligen när man talar om interaktion med externa parter, medan ämnesöverskridande och lärosätesövergripande aktiviteter istället benämns samarbete.
 
Sedan 1998 är samverkansuppgiften, jämsides med utbildning och forskning, en lagstadgad skyldighet för svenska högskolor:  
 
”i högskolornas uppgift ska ingå att samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta.”<ref>[https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/hogskolelag-19921434_sfs-1992-1434 Högskolelagen Kap 1]</ref>Samverkan regleras också genom Högskoleförordningens examensmål för generella examina. Där ställs krav på att studenten muntligt och skriftligt ska kunna redogöra för och diskutera forskningsfrågor med olika grupper samt kunna göra bedömningar vad gäller forskningens samhällsrelevans.<ref>{{Bokref|efternamn=|förnamn=|titel=Högskoleförordningen|hämtdatum=|år=1993|utgivare=Sveriges riksdag|sid=bilaga 2}}</ref>


# '''Samverkan''' är en interaktiv process där universitet tillsammans med en eller flera aktörer utanför högskolesektorn skapar ömsesidig nytta. Nyttan behöver inte vara densamma för de involverade parterna. Samverkan kan också ha en mer gemensam målsättning, som att möta en särskild samhällsutmaning.
Skrivningen i Högskolelagen lämnar visst tolkningsutrymme. Uppdraget att informera och nyttiggöra kan tolkas som två delar inom den överordnade uppgiften att samverka, d.v.s. som en precisering. De flesta uppfattar ändå detta som en tredelad uppgift: att samverka-informera-nyttiggöra. Det utmärkande för samverkan i snäv bemärkelse är då ömsesidigheten, att kunskapsflödet går i bägge riktningarna.<ref>{{Webbref|url=http://www.humsamverkan.se/vad-menas-med-samverkan/|titel=Humsamverkan|hämtdatum=2019-03-05|utgivare=|sid=}}</ref>
# '''Samverkan''' är ett samlingsbegrepp för universitet och högskolors interaktion med en eller flera aktörer utanför högskolesektorn, exempelvis inom näringsliv, offentlig eller idéburen sektor, som syftar till att utveckla eller tillgängliggöra utbildning och forskning.
# '''Samverkan''' är ett samlande begrepp för universitet och högskolors samarbete med andra parter utanför högskolesektorn för kunskapsutbyte, kunskapsutveckling eller kunskapsöverföring.
# '''Samverkan''' är ett samlingsbegrepp för universitet och högskolors interaktion med andra parter utanför högskolesektorn, som inom näringsliv eller offentlig sektor, med syftet att utveckla eller tillgängliggöra utbildning och forskning för de involverade parterna eller exempelvis för samhällets utveckling.
# '''Samverkan''' i universitetsvärlden syftar till samarbete kring forskning och utveckling. Universitet och högskolor ska ge spridning för den kunskap och kompetens som samhället har nytta av. Samverkan avser att samarbeta med externa parter, till exempel (ett annat universitet,?!) en offentlig eller privat aktör; samarbetet kan vara regionalt, nationellt eller internationellt. Utöver utbildning och forskning utgör samverkan med det omgivande samhället universitetens huvuduppgift, reglerat i högskolelagen.
# ''Betänk SUHF som också inkluderar nyttiggörande/genomslag'' utan ''interaktion med annan part.''


==Tillämpningar==
Stora förhoppningar om att uppnå inte alltid helt kompatibla mål är kopplade till samverkansuppgiften. Genom samverkan förväntas högskolan öka kvaliteten i utbildning och forskning och samtidigt bidra till demokrati och folkbildning, innovationer, kompetensförsörjning och tillväxt, ett hållbart samhälle, minskad sektorisering, ökad regionalisering, ökad anställningsbarhet och ett livslångt lärande. Eftersom högskolan i Sverige i huvudsak är en skattefinansierad verksamhet hänvisar man ibland också till den offentliga redovisningsskyldigheten som en viktig aspekt av samverkansuppdraget.
Samverkan är en av de grundläggande uppgifterna för universitet och högskolor. I högskolelagens första kapitel står att "''I högskolornas uppgift ska det ingå att samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta''."<ref>[https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/hogskolelag-19921434_sfs-1992-1434 Högskolelagen Kap 1]</ref>
 
Universitetskanslerämbetet (UKÄ), som har till uppgift att granska, analysera och utveckla högskolans verksamhet, gör på sin hemsida följande tolkning av vad den lagstadgade samverkansuppgiften går ut på:
 
”Högskolan ska samverka med det omgivande samhället, allmänheten, näringslivet, offentlig sektor och olika organisationer. Samverkan ska prägla hela verksamheten.
 
Samverkan kan handla om:
 
* verksamhetsförlagda inslag i utbildningen
* att undervisning och forskning behandlar frågor som är relevanta för samhället
* att anordna arbetsmarknadsdagar
* att popularisera forskning och verka för att forskningsresultat kommer till nytta
* att erbjuda uppdragsutbildning och uppdragsforskning."<ref>{{Webbref|url=https://www.uka.se/fakta-om-hogskolan/universitet-och-hogskolor/hur-ser-verksamheten-ut.html|titel=Universitet och högskolor: Hur ser verksamheten ut|hämtdatum=2019-03-05|utgivare=UKÄ|sid=}}</ref>
 
För att förhålla sig till högskoleförordningens krav har lärosätena själva, genom expertgruppen för samverkan inom Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), tagit fram skriften ''Lärosätenas samverkan med det omgivande samhället – utgångspunkter och principer''. Där slår man fast att samverkansbegreppet bör definieras brett och inkludera alla sätt att skapa genomslag, d.v.s. inte begränsas enbart till samarbeten med väl definierade externa aktörer. Det framhålls också att den faktiska samverkan äger rum integrerat i utbildning och forskning och att specialiserade enheter och strategier för samverkan handlar om strukturellt stöd.<ref>{{Bokref|efternamn=|förnamn=|titel=Lärosätenas samverkan med det omgivande samhället – utgångspunkter och principer|hämtdatum=|år=2018|utgivare=SUHF|sid=11}}</ref>
 
I 2019 års Styr- och resursutredning talas det om samverkan i snäv bemärkelse. Skrivningen i lagen tolkas som en tredelad uppgift där samverkan utgör ett särskilt uppdrag som till skillnad från information och nyttiggörande förutsätter ömsesidighet:
 
”Förutom samverkan som innebär en ömsesidig relation mellan lärosätet och en eller flera externa aktörer så anges att högskolan ska informera om sin verksamhet samt verka för forskningens nyttiggörande (inklusive innovationsarbete)."<ref name=":0">{{Bokref|efternamn=Fredman|förnamn=Pam|titel=En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan, SOU 2019:6|hämtdatum=|år=2019|utgivare=Styr- och resursutredningen (Strut)|sid=288-289}}</ref>
 
Utredningen använder i detta avsnitt samhällspåverkan som ett paraplybegrepp som inkluderar de andra två uppgifterna, information och nyttiggörande. Samverkan i snäv bemärkelse, det vill säga ömsesidig interaktion, framställs här som ett ''medel'' för att utöva också den mer enkelriktade uppgiften samhällspåverkan:
 
”Vi kan alltså tala om samverkan som ett medel för utbildningens och forskningens samhällspåverkan."<ref name=":0" />


==Samverkan på universitet och högskolor==
Samverkan tolkas alltså både som ett separat uppdrag att interagera och som ett medel för att fullgöra de mer enkelriktade aktiviteterna – informera och nyttiggöra – som utredningen sammanfattar under rubriken samhällspåverkan. Med utgångspunkt i detta resonemang föreslås därför en ny lydelse i högskolelagen:
''Följande text är ett första utkast. Den har för stark betoning på innovations-spåret. Ska revideras.'' 


Samverkan på universitet och högskolor handlar till stor del om innovation. Lärosäten samverkar med näringsliv och region i syfte att stödja innovation och att kommersialisera idéer och forskning. Den här typen av samverkan sker i olika (bolags)former och plattformar och omfattade projekt, till exempel vid lärosätens innovationskontor och holdingbolag. Holdingbolag, av vilka det finns 18 stycken universitets- och högskoleanknutna i Sverige, har bildats på uppdrag av regeringen /<ref>https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=10770&typ=artikel</ref> i syfte att investera och stödja kommersialisering av idéer och innovationer <ref>Uppsala universitet (2018) ''Samverkan med näringsliv och samhälle UU INNOVATION'' http://www.uu.se/samverkan/naringsliv/</ref>. Holdingbolagen utgör ett moderbolag som ska förvärva och förvalta, och sälja aktier och andelar i bolag som baseras på forskning och kunskap vid lärosätet i fråga. Holdingbolag, inkubatorer, teknikparker och andra är en del av stöd för kommersialisering i samverkan med aktörer främst från industri och näringsliv. 
”I högskolornas uppgift ska det ingå att samverka med det omgivande samhället och verka för att den kunskap och kompetens som finns vid högskolan kommer samhället till nytta."<ref name=":0" />


Samverkan på universiteten sker också med det omgivande samhället i en mer kunskapsstödjande verksamhet. Det kan till exempel vara att utbildningar på ett lärosäte har verksamhetsförlagda inslag eller att man på forskarutbildningar arbetar med populärvetenskapliga inslag för att nå ut med forskning. Lärosäten samverkar också med det omgivande samhället om utbildningars innehåll och utformning i programråd eller liknande former. En annan typ av samverkan är uppdragsutbildning vilket innebär att lärosäten anordnar utbildning för en extern uppdragsgivare, inom det det område som lärosätet har examenstillstånd för. Ytterligare ett exempel på samverkan är arbetsmarknadsdagar som universitet och högskolor ordnar.  
Men dubbelheten kvarstår också i den nya skrivningen. Handlar det om två olika uppgifter eller kan uppdraget att nyttiggöra tolkas som en precisering av syftet med samverkan? Det är fortfarande en öppen fråga.


==Samverkan på uppdrag av regeringen==
Om samverkan är ett särskilt uppdrag med ömsesidighet som grundkriterium öppnar det för externa aktörer att använda skrivningen som hävstång för att agera som beställare åt akademin. Om skrivningen används som en förevändning för akademin att enbart ägna sig åt samverkan för att bedriva samhällspåverkan öppnar det för att externa aktörers relevansbedömning ignoreras, vilket kan äventyra kvaliteten i utbildning och forskning. Samtidigt finns forskning som pekar på att samverkan aldrig kan leda till någon helt symmetrisk vinn-vinn-situation. Det tycks bara vara möjligt i situationer där det finns obegränsade resurser.<ref name=":1">{{Bokref|efternamn=O'Dell|förnamn=Tom|redaktör=Berg, Fors, Willim|titel=Samverkansformer|hämtdatum=|år=2018|utgivare=Studentlitteratur|sid=55|kapitel=”Samverkansbegreppets skiftande betydelse”}}</ref>
Inom ramen för Sveriges nationella innovationsråd har fem samverkansprogram tagit fram. Programmen ska stödja och bygga vidare på forskning och innovation som görs i olika samverkansprojekt i Sverige. Innovationsrådet samverkar med universitet och högskolor, näringsliv och offentlig sektor<ref>Regeringskansliet (2018) ''Nationella innovationsrådet'' https://www.regeringen.se/regeringens-politik/nationella-innovationsradet/</ref> .Hur ett effektivt samverkansarbete ser ut med avseende på hur forskning kommer ur universiteten och forskning som förväntas anpassas efter externa aktörer är en pågående diskussion.


I forskningspropositionen [https://www.regeringen.se/4adad0/contentassets/72faaf7629a845af9b30fde1ef6b5067/kunskap-i-samverkan--for-samhallets-utmaningar-och-starkt-konkurrenskraft-prop.-20161750.pdf ''Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft''] identifieras viktiga samhällsproblem och hur forskning och samverkan bör inriktas på att åstadkomma en förändring av dessa. Denna tydligare riktning mot forskningens samhällsnytta, och krav på samverkan, har fått större acceptans under de senare åren (källa lund, m.fl). Dock är synen inte enhetlig på hur bedömning och resursfördelning ska gå till<ref>{{Webbref|url=https://www.tidningencurie.se/nyheter/2017/02/14/hur-satter-man-en-siffra-pa-samverkan/|titel=Vetenskapsrådet, tidningen Curie|hämtdatum=1 okt. 2018|utgivare=Hur sätter man en siffra på Samverkan?}}</ref><ref>{{Webbref|url=https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-nya-forskningsproposition-far-underkant-av-forskare|titel=SvD|hämtdatum=1 okt. 2018|utgivare=Regeringens nya forskningsproposition får underkänt av forskare}}</ref>. Diskussionen rör forskningens mål och mening och hur finansiella styrmekanismer står i relation till forskares professionalism och självständighet.     
==Historik==


Det utåtriktade arbetet och de många och många gånger stora och framgångsrika innovationer och företagsbildningar som lyfts fram på universitetens samverkanssidor kan ibland upplevas överskugga det reciproka i begreppet "samverkan". Det finns dock uttalade mål och strategier om hur samverkan också ska gynna lärosätet ifråga, och på vilka sätt samverkan också stärker universitetets forskning och utbildning. Uppsala universitet ger uttryck för det på följande vis: "''Samverkan med privat, offentlig och ideell sektor ska engagera alla delar av universitetet och bidra både till samhällets utveckling och till universitetets vitalitet"''<ref>Uppsala universitet (2014) ''Mål och strategier för Uppsala universitet''. http://regler.uu.se/digitalAssets/14/c_14263-l_3-k_mal-och-strategier-for-uppsala-universitet.pdf</ref>.   
==== Från enskilda initiativ till institutionaliserad samverkan ====
==Exempel på samverkansprojekt==   
Kravet på att akademins verksamhet ska komma samhället till nytta är lika gammal som universitetssystemet, men genom 1998 års lagändring fick samverkansuppdraget en mer framskjuten plats. Av några uppfattades samverkan som en nytillkommen uppgift, medan andra såg det som en integrerad del av den ordinarie verksamheten som bara betonades mer i och med den nya skrivningen.<ref>{{Bokref|efternamn=Carlsund|förnamn=Elisabeth|titel=Utvecklingen av högskolans samverkansuppdrag|hämtdatum=|år=2001|utgivare=Högskoleverket|sid=12}}</ref>  


[https://acceleratorsu.art/om-accelerator/ Accelerator, Stockholms universitet]  
De nya lärosäten som utvecklades efter 1977 års högskolereform hade ett tydligt uppdrag att i samverkan med närsamhället tillgodose dess behov av professionsutbildade inom vård, skola och omsorg. Samtidigt uppmuntrades interaktion med det lokala näringslivet, bland annat genom inrättande av kontaktsekretariat, teknikparker, holdingbolag och genom KK-stiftelsens samfinansieringsmodeller. Näringslivssamverkan, som på äldre lärosäten varit osystematisk och beroende av enskilda initiativ, framstod i och med detta som en lärosätesövergripande angelägenhet och en särskild aktivitet som behövde systematiseras och professionaliseras.<ref>{{Bokref|efternamn=Mats Benner, Sverker Sörlin,|förnamn=|titel=Samverkansuppgiften i ett historiskt och institutionellt perspektiv|hämtdatum=|år=2015|utgivare=Vinnova|sid=7-8}}</ref>  


[https://www.mediconvillage.se/sv Medicon Village,  Lunds Universitet] 
==== Från deskriptiv till preskriptiv samverkansmodell ====
Bakom nittiotalets ökade betoning på samverkansuppdraget låg en forskningspolitik influerad av teorier om kunskapens betydelse för ekonomisk tillväxt och produktivitet. Utbildningspolitiken förväntades lämna avgörande bidrag till den ekonomiska utvecklingen och investeringar i forskning och utveckling styrdes mot expanderande sektorer inom industrin.<ref>{{Bokref|efternamn=Benner|förnamn=Mats|titel=Kontrovers och konsensus|hämtdatum=|år=2001|utgivare=Sister|sid=31, 37-38}}</ref>
Samverkan kom nu främst att handla om innovation och kommersialisering av forskningsresultat. Med stöd i sociologisk forskning, där man undersökt vad som utmärker dynamiska innovationsmiljöer/visat på betydelsen av ett nära samarbete mellan olika samhällsaktörer, uppmanades högskola, näringsliv och myndigheter att engagera sig i samverkansprojekt av trippelhelixmodell. Det skapades också en ny myndighet, Verket för innovationssystem (Vinnova), med uppgift att genom de så kallade innovationssystemen befordra en tillväxtfrämjande samverkan – ett uppdrag som med tiden fokuserades mer på uthållig, eller hållbar, tillväxt.<ref>{{Bokref|efternamn=Eriksson|förnamn=Per|titel=i: Etzkowitz, H. Trippelhelix – den nya innovationsmodellen|hämtdatum=|år=2005|utgivare=SNS|sid=179-189}}</ref>


[https://lnu.se/forskning/sok-forskning/cisa---centrum-for-interprofessionell-samverkan-och-sambruk-inom-akut-vard/ CISA Centrum för interprofessionell samverkan och sambruk inom akut vård, Linnéuniversitetet] 
==== Samverkan och samhällspåverkan ====
I Styr- och resursutredningen ägnas ett separat kapitel åt samverkan och samhällspåverkan. Högskolans verksamhet bör göra avtryck i samhället – det tycks alla vara överens om. Samtidigt framhålls att olika samverkansparter har egna målsättningar och förväntningar och att det finns risk för intressekonflikter. Det konstateras också att samverkan kan ta sig många olika uttryck och att det ofta behövs en precisering av begreppet, både för att man ska kunna tala om samverkan i meningsfulla termer och för att man ska kunna utvärdera dess effekter.
De försök till uppdelning i olika former av samverkans som nämns i utredningen – och som också är de som fått störst spridning – är Högskoleverkets indelning i 1) samverkan för demokratiutveckling, 2) samverkan för kunskapsutveckling och tillväxt och 3) samverkan för bättre utbildning, samt Vinnovas kategorisering av samverkan i de fyra olika samverkansmönster som numera benämns samverkansformer.<ref name=":0" />


==Motsvarighet i engelskan==
==Motsvarighet i engelskan==
Collaboration  
''Third stream activities''; ''cooperation; collaboration; interplay; partnership; joint effort''. Värt att notera är att ''collaboration'', som används i USA, har två olika betydelser: både ”samverka” i ovanstående bemärkelse och ”kollaborera”, det vill säga samarbeta med fienden.<ref name=":1" />  


==Referenser==
==Referenser==

Versionen från 5 mars 2019 kl. 10.27

Med samverkan avses aktiviteter som genomförs av flera parter tillsammans, ofta för att uppnå ett gemensamt mål men ibland också i olika syften.

Tillämpningar

I högskolesammanhang används begreppet samverkan sedan början på 2000-talet huvudsakligen när man talar om interaktion med externa parter, medan ämnesöverskridande och lärosätesövergripande aktiviteter istället benämns samarbete.

Sedan 1998 är samverkansuppgiften, jämsides med utbildning och forskning, en lagstadgad skyldighet för svenska högskolor:

”i högskolornas uppgift ska ingå att samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta.”[1]Samverkan regleras också genom Högskoleförordningens examensmål för generella examina. Där ställs krav på att studenten muntligt och skriftligt ska kunna redogöra för och diskutera forskningsfrågor med olika grupper samt kunna göra bedömningar vad gäller forskningens samhällsrelevans.[2]

Skrivningen i Högskolelagen lämnar visst tolkningsutrymme. Uppdraget att informera och nyttiggöra kan tolkas som två delar inom den överordnade uppgiften att samverka, d.v.s. som en precisering. De flesta uppfattar ändå detta som en tredelad uppgift: att samverka-informera-nyttiggöra. Det utmärkande för samverkan i snäv bemärkelse är då ömsesidigheten, att kunskapsflödet går i bägge riktningarna.[3]

Stora förhoppningar om att uppnå inte alltid helt kompatibla mål är kopplade till samverkansuppgiften. Genom samverkan förväntas högskolan öka kvaliteten i utbildning och forskning och samtidigt bidra till demokrati och folkbildning, innovationer, kompetensförsörjning och tillväxt, ett hållbart samhälle, minskad sektorisering, ökad regionalisering, ökad anställningsbarhet och ett livslångt lärande. Eftersom högskolan i Sverige i huvudsak är en skattefinansierad verksamhet hänvisar man ibland också till den offentliga redovisningsskyldigheten som en viktig aspekt av samverkansuppdraget.

Universitetskanslerämbetet (UKÄ), som har till uppgift att granska, analysera och utveckla högskolans verksamhet, gör på sin hemsida följande tolkning av vad den lagstadgade samverkansuppgiften går ut på:

”Högskolan ska samverka med det omgivande samhället, allmänheten, näringslivet, offentlig sektor och olika organisationer. Samverkan ska prägla hela verksamheten.

Samverkan kan handla om:

  • verksamhetsförlagda inslag i utbildningen
  • att undervisning och forskning behandlar frågor som är relevanta för samhället
  • att anordna arbetsmarknadsdagar
  • att popularisera forskning och verka för att forskningsresultat kommer till nytta
  • att erbjuda uppdragsutbildning och uppdragsforskning."[4]

För att förhålla sig till högskoleförordningens krav har lärosätena själva, genom expertgruppen för samverkan inom Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), tagit fram skriften Lärosätenas samverkan med det omgivande samhället – utgångspunkter och principer. Där slår man fast att samverkansbegreppet bör definieras brett och inkludera alla sätt att skapa genomslag, d.v.s. inte begränsas enbart till samarbeten med väl definierade externa aktörer. Det framhålls också att den faktiska samverkan äger rum integrerat i utbildning och forskning och att specialiserade enheter och strategier för samverkan handlar om strukturellt stöd.[5]

I 2019 års Styr- och resursutredning talas det om samverkan i snäv bemärkelse. Skrivningen i lagen tolkas som en tredelad uppgift där samverkan utgör ett särskilt uppdrag som till skillnad från information och nyttiggörande förutsätter ömsesidighet:

”Förutom samverkan som innebär en ömsesidig relation mellan lärosätet och en eller flera externa aktörer så anges att högskolan ska informera om sin verksamhet samt verka för forskningens nyttiggörande (inklusive innovationsarbete)."[6]

Utredningen använder i detta avsnitt samhällspåverkan som ett paraplybegrepp som inkluderar de andra två uppgifterna, information och nyttiggörande. Samverkan i snäv bemärkelse, det vill säga ömsesidig interaktion, framställs här som ett medel för att utöva också den mer enkelriktade uppgiften samhällspåverkan:

”Vi kan alltså tala om samverkan som ett medel för utbildningens och forskningens samhällspåverkan."[6]

Samverkan tolkas alltså både som ett separat uppdrag att interagera och som ett medel för att fullgöra de mer enkelriktade aktiviteterna – informera och nyttiggöra – som utredningen sammanfattar under rubriken samhällspåverkan. Med utgångspunkt i detta resonemang föreslås därför en ny lydelse i högskolelagen:

”I högskolornas uppgift ska det ingå att samverka med det omgivande samhället och verka för att den kunskap och kompetens som finns vid högskolan kommer samhället till nytta."[6]

Men dubbelheten kvarstår också i den nya skrivningen. Handlar det om två olika uppgifter eller kan uppdraget att nyttiggöra tolkas som en precisering av syftet med samverkan? Det är fortfarande en öppen fråga.

Om samverkan är ett särskilt uppdrag med ömsesidighet som grundkriterium öppnar det för externa aktörer att använda skrivningen som hävstång för att agera som beställare åt akademin. Om skrivningen används som en förevändning för akademin att enbart ägna sig åt samverkan för att bedriva samhällspåverkan öppnar det för att externa aktörers relevansbedömning ignoreras, vilket kan äventyra kvaliteten i utbildning och forskning. Samtidigt finns forskning som pekar på att samverkan aldrig kan leda till någon helt symmetrisk vinn-vinn-situation. Det tycks bara vara möjligt i situationer där det finns obegränsade resurser.[7]

Historik

Från enskilda initiativ till institutionaliserad samverkan

Kravet på att akademins verksamhet ska komma samhället till nytta är lika gammal som universitetssystemet, men genom 1998 års lagändring fick samverkansuppdraget en mer framskjuten plats. Av några uppfattades samverkan som en nytillkommen uppgift, medan andra såg det som en integrerad del av den ordinarie verksamheten som bara betonades mer i och med den nya skrivningen.[8]

De nya lärosäten som utvecklades efter 1977 års högskolereform hade ett tydligt uppdrag att i samverkan med närsamhället tillgodose dess behov av professionsutbildade inom vård, skola och omsorg. Samtidigt uppmuntrades interaktion med det lokala näringslivet, bland annat genom inrättande av kontaktsekretariat, teknikparker, holdingbolag och genom KK-stiftelsens samfinansieringsmodeller. Näringslivssamverkan, som på äldre lärosäten varit osystematisk och beroende av enskilda initiativ, framstod i och med detta som en lärosätesövergripande angelägenhet och en särskild aktivitet som behövde systematiseras och professionaliseras.[9]

Från deskriptiv till preskriptiv samverkansmodell

Bakom nittiotalets ökade betoning på samverkansuppdraget låg en forskningspolitik influerad av teorier om kunskapens betydelse för ekonomisk tillväxt och produktivitet. Utbildningspolitiken förväntades lämna avgörande bidrag till den ekonomiska utvecklingen och investeringar i forskning och utveckling styrdes mot expanderande sektorer inom industrin.[10] Samverkan kom nu främst att handla om innovation och kommersialisering av forskningsresultat. Med stöd i sociologisk forskning, där man undersökt vad som utmärker dynamiska innovationsmiljöer/visat på betydelsen av ett nära samarbete mellan olika samhällsaktörer, uppmanades högskola, näringsliv och myndigheter att engagera sig i samverkansprojekt av trippelhelixmodell. Det skapades också en ny myndighet, Verket för innovationssystem (Vinnova), med uppgift att genom de så kallade innovationssystemen befordra en tillväxtfrämjande samverkan – ett uppdrag som med tiden fokuserades mer på uthållig, eller hållbar, tillväxt.[11]

Samverkan och samhällspåverkan

I Styr- och resursutredningen ägnas ett separat kapitel åt samverkan och samhällspåverkan. Högskolans verksamhet bör göra avtryck i samhället – det tycks alla vara överens om. Samtidigt framhålls att olika samverkansparter har egna målsättningar och förväntningar och att det finns risk för intressekonflikter. Det konstateras också att samverkan kan ta sig många olika uttryck och att det ofta behövs en precisering av begreppet, både för att man ska kunna tala om samverkan i meningsfulla termer och för att man ska kunna utvärdera dess effekter. De försök till uppdelning i olika former av samverkans som nämns i utredningen – och som också är de som fått störst spridning – är Högskoleverkets indelning i 1) samverkan för demokratiutveckling, 2) samverkan för kunskapsutveckling och tillväxt och 3) samverkan för bättre utbildning, samt Vinnovas kategorisering av samverkan i de fyra olika samverkansmönster som numera benämns samverkansformer.[6]

Motsvarighet i engelskan

Third stream activities; cooperation; collaboration; interplay; partnership; joint effort. Värt att notera är att collaboration, som används i USA, har två olika betydelser: både ”samverka” i ovanstående bemärkelse och ”kollaborera”, det vill säga samarbeta med fienden.[7]

Referenser

  1. Högskolelagen Kap 1
  2. Högskoleförordningen. Sveriges riksdag. 1993. sid. bilaga 2 
  3. ”Humsamverkan”. http://www.humsamverkan.se/vad-menas-med-samverkan/. Läst 5 mars 2019. 
  4. ”Universitet och högskolor: Hur ser verksamheten ut”. UKÄ. https://www.uka.se/fakta-om-hogskolan/universitet-och-hogskolor/hur-ser-verksamheten-ut.html. Läst 5 mars 2019. 
  5. Lärosätenas samverkan med det omgivande samhället – utgångspunkter och principer. SUHF. 2018. sid. 11 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Fredman, Pam (2019). En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan, SOU 2019:6. Styr- och resursutredningen (Strut). sid. 288-289 
  7. 7,0 7,1 O'Dell, Tom (2018). ””Samverkansbegreppets skiftande betydelse””. i Berg, Fors, Willim. Samverkansformer. Studentlitteratur. sid. 55 
  8. Carlsund, Elisabeth (2001). Utvecklingen av högskolans samverkansuppdrag. Högskoleverket. sid. 12 
  9. Mats Benner, Sverker Sörlin, (2015). Samverkansuppgiften i ett historiskt och institutionellt perspektiv. Vinnova. sid. 7-8 
  10. Benner, Mats (2001). Kontrovers och konsensus. Sister. sid. 31, 37-38 
  11. Eriksson, Per (2005). i: Etzkowitz, H. Trippelhelix – den nya innovationsmodellen. SNS. sid. 179-189 

Externa länkar

Vinnova: Program för att stödja universitet och högskolors samverkan

Utbildning, forskning, samverkan Vad kan svenska universitet lära av Stanford och Berkeley? Rapport utgiven av SNS.