Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Kvadrupelhelix: Skillnad mellan sidversioner

Från Samsyn
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(→‎Tillämpningar: förtydligat)
Rad 3: Rad 3:
==Tillämpningar==
==Tillämpningar==


Kvadrupelhelix-samarbeten används huvudsakligen för att lösa komplexa [[samhällsutmaningar]] och/eller lägga en demokratisk dimension till en [[Trippelhelix|trippelhelixmodell]]. I praktiken handlar det ofta om att utöka samarbetet med en fjärde samarbetspartner, vanligen från någon [[idéburen organisation]].   
Kvadrupelhelix-samarbeten kan handla om att lösa komplexa [[samhällsutmaningar]] och/eller lägga en demokratisk dimension till en [[Trippelhelix|trippelhelixmodell]]. Vilken den fjärde helix är som läggs till trippelmodellens tre aktörer (akademi, näringsliv och offentlig sektor) varierar mellan olika projekt. En litteraturgenomgång från 2016 redovisar åtta olika definitioner av den fjärde komponenten ("Fourth Helix definitions in the literature") varav hälften kan hänföras till civilsamhället och de övriga ringar in expertgrupper av olika slag.<ref>''[https://euagenda.eu/publications/using-the-quadruple-helix-approach-to-accelerate-the-transfer-of-research-and-innovation-results-to-regional-growth Using the Quadruple Helix Approach to Accelerate the Transfer of Research and Innovation Results to Regional Growth]'', European Union, Committee of the Regions 2006, s. 14-15.
</ref>  


Vilken den fjärde helix är som läggs till trippelmodellens tre aktörer (akademi, näringsliv och offentlig sektor) varierar dock mellan olika projekt. En litteraturgenomgång från 2016 redovisar åtta olika definitioner av den fjärde komponenten ("Fourth Helix definitions in the literature") varav hälften kan hänföras till civilsamhället och de övriga ringar in expertgrupper av olika slag.<ref>''[https://euagenda.eu/publications/using-the-quadruple-helix-approach-to-accelerate-the-transfer-of-research-and-innovation-results-to-regional-growth Using the Quadruple Helix Approach to Accelerate the Transfer of Research and Innovation Results to Regional Growth]'', European Union, Committee of the Regions 2006, s. 14-15.
I den sociologiska teorin tillkom begreppet som ett sätt att utveckla [[Trippelhelix|trippelhelixmodellen]] genom att lägga till ett användar-, brukar- eller mottagarperspektiv och på så sätt få en djupare förståelse för dynamiken i olika utvecklings- och innovationsprocesser. I innovationssammanhang handlar kvadrupelhelix-samarbeten snarare om att lägga till ett användarorienterat perspektiv. [https://www.digitalwell.eu/om/ DigitalWell] är exempel på ett samverkansprojekt av kvadrupelhelixmodell som profilerar sig som mottagarorienterat.  
</ref>
 
I den sociologiska teorin tillkom begreppet som ett sätt att sätta in [[Trippelhelix|trippelhelixmodellen]] i ett sammanhang genom att lägga till ett användar-, brukar- eller mottagarperspektiv och på så sätt få en djupare förståelse för dynamiken i olika utvecklings- och innovationsprocesser.  
 
[https://www.digitalwell.eu/om/ DigitalWell] är exempel på ett samverkansprojekt av kvadrupelhelixmodell som profilerar sig som mottagarorienterat.


==Engelsk översättning==
==Engelsk översättning==

Versionen från 11 februari 2019 kl. 10.06

Kvadrupelhelix är en gemensam benämning för samverkansformer mellan akademin och externa aktörer som bygger vidare på trippelhelixmodellen genom att lägga till ytterligare en sektor eller dimension.

Tillämpningar

Kvadrupelhelix-samarbeten kan handla om att lösa komplexa samhällsutmaningar och/eller lägga en demokratisk dimension till en trippelhelixmodell. Vilken den fjärde helix är som läggs till trippelmodellens tre aktörer (akademi, näringsliv och offentlig sektor) varierar mellan olika projekt. En litteraturgenomgång från 2016 redovisar åtta olika definitioner av den fjärde komponenten ("Fourth Helix definitions in the literature") varav hälften kan hänföras till civilsamhället och de övriga ringar in expertgrupper av olika slag.[1]

I den sociologiska teorin tillkom begreppet som ett sätt att utveckla trippelhelixmodellen genom att lägga till ett användar-, brukar- eller mottagarperspektiv och på så sätt få en djupare förståelse för dynamiken i olika utvecklings- och innovationsprocesser. I innovationssammanhang handlar kvadrupelhelix-samarbeten snarare om att lägga till ett användarorienterat perspektiv. DigitalWell är exempel på ett samverkansprojekt av kvadrupelhelixmodell som profilerar sig som mottagarorienterat.

Engelsk översättning

Quadruple helix

Referenser