Programråd
Definition
Ett programråd är knutet till respektive program på lärosätet. Det finns ofta ett programråd per utbildningsprogram. I programrådet sitter representanter från utbildningen/programmet, studentrepresentanter och ofta även externa representanter. På vissa lärosäten kallas programrådet för utbildningsråd och vissa använder begreppet branschråd[1].
Tillämpning
Programrådet är ett rådgivande organ med uppdrag att rekommendera hur utbildningsprogrammet bör utvecklas samt föreslå förändringar av innehåll i utbildningsprogrammet. Programrådets uppgift är att utveckla och följa upp utbildningen som sker inom programmet, och föreslå förändringar av innehållet när det behövs.
I de flesta programråd sitter ansvarig person för programmet samt några representanter från lärarkåren. Det finns även utsedda studentrepresentanter vilket gör att programråden är det forum där studenterna själva har inflytande över sin utbildning. Något som regleras av Högskolelagen (§ 4a)
Programrådet ska också initiera och samordna långsiktig programutveckling och ta hänsyn till utbildningens relevans i förhållande till det övriga samhället och arbetsmarknaden. Därför sitter vanligtvis några externa representanter från branschen inom det område som är relevant också med i programråden. De externa representanterna kan t ex bidra med värdefull kunskap kring vad branschen efterfrågar i fråga om kunskap och kompetens från studenter.
Hur ofta programråden har möten varierar mellan program och lärosäten, men vanligast är att programråden träffas 1-2 gånger per läsår.
Motsvarighet i engelskan
Programme council
Referenser
Sveriges Riksdag, Högskolelagen (1992:1434)
Göteborgs Universitet, Regler för programråd vid Utbildningsvetenskapliga Fakulteten
Linnéuniversitetet, Funktionsbeskrivning för programråd
Chalmers studentportalen, Programråd
- ↑ ”Branschråd”. https://www.mdh.se/hvv/akademin/branschrad-1.11701. Läst 31 oktober 2018.