Mentorskap
Mentorskap är relationen mellan en mer erfaren person (mentor) som fungerar som handledare, rådgivare för/till en mer oerfaren person (adept). Mellan mentor och adept sker ett ömsesidigt utbyte och lärande, men fokus ligger på adepten och dennes utveckling.
Tillämpning
Mentorskap vid lärosäten är relationen mellan en student och en yrkesverksam person från det område som studenten utbildar sig inom. Ett syfte/genom med mentorskap är att lärosätet redan under studietiden kan erbjuda studenterna en tydlig arbetslivsanknytning, ge dem relevanta kontakter i arbetslivet och en god inblick i hur ett framtida arbetsliv kan se ut. Mentorskap är en av modellerna som ingår i arbetsintegrerat lärande.
I relationen/mentorskapet ska mentorn bidra med råd, stöd och erfarenhet till den mer oerfarna studenten. Mentorskap är en process med olika steg som kan se olika ut från ett mentorskap till ett annat. Det viktiga är att mentorn tillsammans med sin adept kommer överens om hur deras specifika process ska se ut, och hur ofta de ska träffas. Mentor och adept gör sedan en handlingsplan som beskriver den specifika processen, och det är utifrån handlingsplanen som relationen sedan utvecklas. Ett mentorskap kan utveckla adepten/studenten både i sin kommande profession likväl som personlig utveckling.
Även om fokus i relationen ligger på adepten och dennes utveckling så innebär mentorskapet ett lärande för båda parter. Yrkesverksamma personer får en möjlighet att prata om sin karriär och dela med sig av sina erfarenheter samtidigt som de får inblick i utbildningen. De frågor som adepten/studenten ställer kan ge mentorn nya infallsvinklar på kompetens och ett tillfälle att reflektera över gjorda erfarenheter. En mentor inspirerar och visar på möjligheter som adepten inte ser. Mentorn kan också vara stödjande och inspirerande. Men beslut och vägval ansvarar adepten själv för.
Många lärosäten har ett mentorprogram som är frivilligt för studenterna. Ibland är mentorprogrammen knutna till ett speciellt program, men oftast är de övergripande och öppen för alla studenter vid lärosätet, oavsett program. Mentorprogrammen löper under ett läsår, och under det året träffar studenten sin mentor enskilt enligt den handlingsplan som studenten gör upp med sin mentor. För att komma med i ett mentorsprogram så finns det ofta ett ansökningsförfarande dit både intresserade studenter och yrkesverksamma får ansöka för att bli en del av programmet. Ett organiserat mentorprogram innehåller dessutom gemensamma träffar där samtliga adepter och mentorer vid lärosätet träffas regelbundet under året. De gemensamma träffarna består oftast av ett uppstartsmöte som t ex kan innehålla utbildning i vad mentorskap innebär, och ett avslutande möte när mentorprogrammet avslutas. Däremellan är de gemensamma träffarna en möjlighet att utbyta erfarenheter med andra mentorer och adepter, lyssna till föreläsningar och möjlighet att göra avstämningar.
Stockholms universitet har testat med omvänt ledarskap som är en metod där studenter fungerar som mentorer för företagsledare[1]
Motsvarighet i engelskan
Mentorship