Kunskapstriangeln

Version från den 16 april 2019 kl. 14.42 av Malin Almstedt Jansson (HiG) (diskussion | bidrag) (har tagit bort citattecken på begreppet kunskapstriangeln första raden under rubriken Tillämpningar, citattecken bör användas sparsamt och då endast i de fall vi menar något annat än det ordet ska representera)

Kunskapstriangeln är ett begrepp som lyfter betydelsen av interaktion mellan utbildning, forskning och innovation, de tre sidorna i triangeln. 

Tillämpningar

Kunskapstriangeln används främst inom EU-politiska sammanhang. Tanken är att insatser som sammanför och skapar interaktion mellan de tre hörnen utbildning, forskning och innovation kan ge större effekter än satsningar mot det ena eller andra området. I förlängningen kan det stärka Europas kunskapsekonomiska konkurrenskraft. 2008 skapades European Institute of Technology (EIT), ett oberoende EU-organ, som fortfarande har uppdraget att stödja aktiviteter och utveckling i enlighet med kunskapstriangel-modellen. 

Sverige är det nordiska land där begreppet använts mest, och även här huvudsakligen inom politiska sammanhang.[1] 

De tre hörnen benämns oftast med orden utbildning, forskning och innovation, men exempelvis EIT har övergått till universitet, forskningsinstitut och ledande företag.

Engelsk översättning

Den engelska motsvarigheten är The Knowledge Triangle.

Referenser