Kompetensutveckling: Skillnad mellan sidversioner

Rad 2: Rad 2:


==Tillämpningar==
==Tillämpningar==
<br />
I Svensk ordbok definieras kompetensutbildning som "ut­veckling och höjning av kompetensen särskilt hos an­ställda i ett före­tag eller i offentlig sektor"<sup>[1]</sup>. Där framgår också att begreppet funnits sedan 1989.
 
När det gäller högskolesektorn används begreppet ofta knutet till universitets och högskolors erbjudanden till det ''omgivande samhället'' i form av bland annat ''uppdragsutbildning''. Det rör sig också om att man bjuder in till sitt ordinarie kursutbud på olika nivåer under rubriken Kompetensutveckling.
 
Därtill används begreppet en hel del internt inom universitet och högskolor – framförallt kopplat till personalavdelningar – för att beskriva den egna personalens möjligheter till utveckling inom yrket.
 
När det gäller ''samverkan'' i mer renodlad mening används begreppet Kompetensutveckling mer sparsamt. Det går att finna några sådana exempel vid olika lärosäten. Ett sådant initiativ är omnämnt på Mittuniversitets webbplats, enheten Centrum för forskning om ekonomiska relationer: ” Tillsammans med våra samarbetspartners vill vi bidra till regional utveckling, kompetensförsörjning och kompetensutveckling, genom att skapa forum för mötesplatser - både med näringslivet, samhällsaktörer, akademin och regionens gymnasieskolor.”  <nowiki>https://www.miun.se/Forskning/forskningscentra/cer/Events/</nowiki>. Här är det alltså fråga om att göra något tillsammans med sina ''samarbetspartner''.


==Engelsk motsvarighet==
==Engelsk motsvarighet==
emailconfirmed
420

redigeringar