Samverkan: Skillnad mellan sidversioner

69 byte lades till ,  4 september 2018
Rad 14: Rad 14:
Samverkan på uppdrag av regeringen  
Samverkan på uppdrag av regeringen  


I forskningspropositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft 2016/17:50 https://www.regeringen.se/4adad0/contentassets/72faaf7629a845af9b30fde1ef6b5067/kunskap-i-samverkan--for-samhallets-utmaningar-och-starkt-konkurrenskraft-prop.-20161750.pdf identifieras viktiga samhällsproblem och hur forskning och samverkan bör inriktas på att åstadkomma en förändring av dessa. Denna tydligare riktning mot forskningens samhällsnytta, och krav på samverkan, har fått större acceptans under de senare åren (källa lund, m.fl). Dock är synen inte enhetligt på hur bedömning och resursfördelning ska gå till (källa indikatordiskussionen). Vidare finns en diskussion om forskningens   
Inom ramen för Sveriges nationella innovationsråd har fem samverkansprogram tagit fram. Programmen ska stödja och bygga vidare på forskning och innovation som görs i olika samverkansprojekt i Sverige. Innovationsrådet samverkar med universitet och högskolor, näringsliv och offentlig sektor<ref>Regeringskansliet (2018) ''Nationella innovationsrådet'' https://www.regeringen.se/regeringens-politik/nationella-innovationsradet/</ref> .Hur ett effektivt samverkansarbete ser ut med avseende på hur forskning kommer ur universiteten och forskning som förväntas anpassas efter externa aktörer är en pågående diskussion.


Inom ramen för Sveriges nationella innovationsråd har fem samverkansprogram tagit fram. Programmen ska stödja och bygga vidare på forskning och innovation som görs i olika samverkansprojekt i Sverige. Innovationsrådet samverkar med universitet och högskolor, näringsliv och offentlig sektor<ref>Regeringskansliet (2018) ''Nationella innovationsrådet'' https://www.regeringen.se/regeringens-politik/nationella-innovationsradet/</ref> .Hur ett effektivt samverkansarbete ser ut med avseende på hur forskning kommer ur universiteten och forskning som förväntas anpassas efter externa aktörer är en pågående diskussion. Det utåtriktade arbetet och de många och många gånger stora och framgångsrika innovationer och företag som lyfts fram universitetens samverkanssidor kan ibland upplevas överskugga det reciproka i begreppet "samverkan". Det finns dock uttalade mål och strategier om hur samverkan också ska gynna lärosätet ifråga, och på vilka sätt samverkan också stärker universitetets forskning och utbildning. Uppsala universitet ger uttryck för det följande vis: "''Samverkan med privat, offentlig och ideell sektor ska engagera alla delar av universitetet och bidra både till samhällets utveckling och till universitetets vitalitet"''<ref>Uppsala universitet (2014) ''Mål och strategier för Uppsala universitet''. http://regler.uu.se/digitalAssets/14/c_14263-l_3-k_mal-och-strategier-for-uppsala-universitet.pdf</ref>.  
I forskningspropositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft 2016/17:50 https://www.regeringen.se/4adad0/contentassets/72faaf7629a845af9b30fde1ef6b5067/kunskap-i-samverkan--for-samhallets-utmaningar-och-starkt-konkurrenskraft-prop.-20161750.pdf identifieras viktiga samhällsproblem och hur forskning och samverkan bör inriktas på att åstadkomma en förändring av dessa. Denna tydligare riktning mot forskningens samhällsnytta, och krav på samverkan, har fått större acceptans under de senare åren (källa lund, m.fl). Dock är synen inte enhetlig hur bedömning och resursfördelning ska till (källa indikatordiskussionen, samverkansindikator). Diskussionen rör forskningens mål och mening och hur finansiella styrmekanismer står i relation till forskares professionalism och självständighet.    


I regeringens forskningsproposition  strategiska samverkansprogram ///l
Det utåtriktade arbetet och de många och många gånger stora och framgångsrika innovationer och företagsbildningar som lyfts fram på universitetens samverkanssidor kan ibland upplevas överskugga det reciproka i begreppet "samverkan". Det finns dock uttalade mål och strategier om hur samverkan också ska gynna lärosätet ifråga, och på vilka sätt samverkan också stärker universitetets forskning och utbildning. Uppsala universitet ger uttryck för det på följande vis: "''Samverkan med privat, offentlig och ideell sektor ska engagera alla delar av universitetet och bidra både till samhällets utveckling och till universitetets vitalitet"''<ref>Uppsala universitet (2014) ''Mål och strategier för Uppsala universitet''. http://regler.uu.se/digitalAssets/14/c_14263-l_3-k_mal-och-strategier-for-uppsala-universitet.pdf</ref>.   


https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-nya-forskningsproposition-far-underkant-av-forskare                     
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-nya-forskningsproposition-far-underkant-av-forskare                     
emailconfirmed, Administratörer
439

redigeringar