Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Adjungerad lärare

Från Samsyn
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Adjungerad lärare avser en person som har en deltidsanställning vid ett lärosäte men som har sin huvudsakliga sysselsättning utanför universitets- och högskolesektorn.

Tillämpning

Adjungerad lärare är ett exempel på personrörlighet mellan akademin och externa partners. Enligt avtalet är "Syftet med en adjungerad anställning är att tillföra sådan kompetens som normalt inte finns i den ordinarie verksamheten och som är nödvändig för en utbildning av hög kvalitet."[1] Den adjungerade lärarens anställning omfattar vanligtvis 20 procent av en heltid och kan vara upp till två år. En tjänst som adjungerad lärare kan benämnas som adjungerad lektor eller adjungerad adjunkt, men omfattar inte tjänsten adjungerad professor (regleras i Högskoleförordningen 4 kap. 11§[2]).

Engelsk motsvarighet

Den engelska motsvarigheten är temporary lecturer[3]. I Storbritannien finns även part-time lecturer, som skulle kunna motsvara en adjungerad lektor som är deltidsanställd, skillnaden är dock att denna tjänst kan vara tillsvidare, vilket inte temporary är. I USA används formen adjunct professor[4][5].

Referenser


Externa länkar

Wikipedia - Uppslagsord: Academic ranks in the United Kingdom

Difference Between Adjunct and Associate Professor. DifferenceBetween.net. Läst 2019-01-24.

Classification of Ranks and Titles. Boston University. Läst 2019-01-24.

How to Become an Adjunct Professor: Job, Education, Salary. Concorida University Portland. Läst 2019-01-24.