Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Samverkssystem

Från Samsyn
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett samverkssystem är en process där enskilda komponenter jobbar tillsammans för att nå ett gemensamt mål, med andra ord så arbetar individuella komponenter som kan uppfattas som ensamstående tillsammans för att skapa ett större system.

Tillämpningar

Fenomenet är mer generellt känt som emergens.[1] Några exempel på detta fenomen kan vara:

  • Alla komponenter i en cell arbetar tillsammans för att cellen ska överleva.
  • Neuroner skapar tankar och medvetande samtidigt som andra celler jobbar och kommunicerar tillsammans för att skapa en flercellig organism.
  • Organismer formar en näringskedja och ekosystem.
  • Människor formar familjer, stammar, städer och nationer.[2]


Att förstå mekanismerna som skapar samverkande system är en av de viktigaste, och minst förstådda, fenomenen i naturen.


Individuella handlingar bakom ett större system kan bli påtvingad, frivillig, eller till och med oavsiktlig och kan leda till att individer och grupper kan agera tillsammans för att nå ett mål som ingen av dem nyttjar ifrån. Några exempel av dessa kan ses i krig, familjer, arbetsplatser m.m. [3]

Engelsk motsvarighet

Cooperative systems

Referenser

  1. Mobus, G.E. & Kalton, M.C. (2015). Principles of Systems Science, Chapter 8: Emergence, Springer, New York
  2. ”The Theory of Cooperative System”. Kazuhito Isomura, Chuo University. https://ideas.repec.org/h/spr/spbrcp/978-981-15-9206-5_2.html. Läst 11 april 2024. 
  3. Chester I., Barnard (1938). The Functions of the Executive