Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Tillgängliggöra: Skillnad mellan sidversioner

Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pet definition
(Språk.)
(Pet definition)
Rad 1: Rad 1:
I samverkanssammanhang förknippas '''tillgängliggöra''' allt mer med att tillgängliggöra forskningsresultat och forskningsbar data.
I samverkanssammanhang förknippas '''tillgängliggöra''' allt mer med att forskningsresultat och forskningsbar data görs åtkomligt.


==Tillämpningar==
==Tillämpningar==
Den allmänna betydelsen av tillgängliggöra kommer från att ''göra tillgänglig'', det vill säga göra något åtkomligt och möjligt att använda. <ref>{{Webbref|url=https://svenska.se/tre/?sok=tillg%C3%A4nglig&pz=1|titel=Svenska Akademiens Ordböcker|hämtdatum=2018-12-12|utgivare=Svenska Akademien|sid=Tillgänglig och tillgängliggöra}}</ref>. I universitets- och högskolerelaterade sammanhang används begreppet oftast om att uppgifter och formalia ska förmedlas och redovisas öppet, som att antagningsordningar och kursutvärderingar tillgängliggöras på universitets hemsidor. En annan betydelse är att både utbildning i sig och de mer fysiska lokalerna ska vara tillgängliga, bland annat för studenter med funktionsvariation.<ref>Se generellt i Högskolelagen, Högskoleförordningen och lärosätens hemsidor.</ref>  
Den allmänna betydelsen av tillgängliggöra kommer från att ''göra tillgänglig'', det vill säga göra något åtkomligt och därmed möjligt att använda. <ref>{{Webbref|url=https://svenska.se/tre/?sok=tillg%C3%A4nglig&pz=1|titel=Svenska Akademiens Ordböcker|hämtdatum=2018-12-12|utgivare=Svenska Akademien|sid=Tillgänglig och tillgängliggöra}}</ref>. I universitets- och högskolerelaterade sammanhang används begreppet oftast om att uppgifter och formalia ska förmedlas och redovisas öppet, som att antagningsordningar och kursutvärderingar tillgängliggöras på universitets hemsidor. En annan betydelse är att både utbildning i sig och de mer fysiska lokalerna ska vara tillgängliga, bland annat för studenter med funktionsvariation.<ref>Se generellt i Högskolelagen, Högskoleförordningen och lärosätens hemsidor.</ref>  


Det har också blivit mer och mer vanligt att lyfta vikten av att ''tillgängliggöra forskningsdata och forskningsresultat,'' ett tydligt samverkansområde''.'' Det går att följa tendenser i EU-kommissionens direktiv.  
Det har också blivit mer och mer vanligt att lyfta vikten av att ''tillgängliggöra forskningsdata och forskningsresultat,'' ett tydligt samverkansområde''.'' Det går att följa tendenser i EU-kommissionens direktiv.  
emailconfirmed
639

redigeringar

Navigeringsmeny