Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Samsyn:SKÖN: Skillnad mellan sidversioner

Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rad 14: Rad 14:


=====Uppföljning=====
=====Uppföljning=====
Med uppföljning avses vanligen en återkommande kvantitativ bedömning där ett utfall jämförs med tidigare prestationer eller uppsatta mål. Exempel: bibliometriska mått och antagnings- och genomströmningssiffror i ett lärosätes årsredovisning.
Med uppföljning avses vanligen en återkommande kvantitativ kontroll där ett utfall jämförs med tidigare prestationer eller uppsatta mål. Exempel: bibliometriska mått och antagnings- och genomströmningssiffror i ett lärosätes årsredovisning.


=====Utvärdering=====
=====Utvärdering och värdering=====
Utvärdering är en mer omfattande granskning med både kvantitativa och kvalitativa inslag, som går ut på att bedöma en avgränsad aktivitet och ett resultat snarare än en pågående process. Ett exempel är de kursutvärderingar som efter avslutad kurs görs av utbildningsanordnare och då man tittar på både examinationsgrad, lärarens erfarenheter och studenternas kursvärderingar. På samma sätt har Högskoleverkets och UKÄ:s forsknings- och utbildningsutvärderingar handlat om att bedöma forskning och utbildning inom ett visst huvudområde under en viss tidsperiod med hjälp av både externa utlåtanden, intervjuer och siffror, t.ex. antalet anställda, erhållna forskningsmedel och antal publikationer.
Utvärdering är en process med både kvantitativa och kvalitativa inslag som går ut på att summera resultat och komma fram till ett sammanfattande omdöme eller värdering av en verksamhet som är slutförd eller av ett utsnitt ur en verksamhet. Ett exempel är de kursutvärderingar som efter avslutad kurs görs av utbildningsanordnare och då man tittar på både examinationsgrad, lärarens erfarenheter och studenternas kursvärderingar. På samma sätt har Högskoleverkets och UKÄ:s forsknings- och utbildningsutvärderingar handlat om att bedöma forskning och utbildning inom ett visst huvudområde under en viss tidsperiod med hjälp av både externa utlåtanden, intervjuer och siffror antalet anställda, erhållna forskningsmedel och antal publikationer etc.


=====Granskning=====
=====Granskning=====
Granskning används ibland synonymt med utvärdering, men har en vidare betydelse. UKÄ är en myndighet som har till uppgift att granska högskolans hela verksamhet. Från att tidigare ha ägnat sig år ämnesvisa utvärderingar har myndigheten nu övergått till att granska lärosätenas kvalitetsarbete.


*intern/egeninitierad granskning
*intern/egeninitierad granskning
*extern granskning
*extern granskning


=====Systematiskt kvalitetsarbete=====
===Systematiskt kvalitetsarbete===


*kvalitetsvärdering (SUHF)
=====Kvalitetsvärdering (SUHF)=====
*kvalitetssystem (SUHF)
*kvalitetssäkringssystem (UKÄ, Merut wp6)
*kvalitetskontroll (wp4)
*kvalitetsledning (wp4, ansökan)
*kvalitetspolicy (wp4)
*samverkanssäkring
*självvärdering


===Fallstudier===
===== Kvalitetssystem (SUHF) =====
 
===== Kvalitetssäkringssystem (UKÄ, Merut wp6) =====
 
===== Kvalitetskontroll (wp4) =====
 
===== Kvalitetsledning (wp4, ansökan) =====
 
===== Kvalitetspolicy (wp4) =====
 
===== Självvärdering =====
 
===== Samverkanssäkring =====
 
=====Fallstudier=====
Engelska: ''impact cases''
Engelska: ''impact cases''


===Samverkanspartsvärdering===
=====Samverkanspartsvärdering=====
[[Samverkanspartner|samverkanspart]]


laddering
====== [[Samverkanspartner|Samverkanspart]] ======


====== laddering ======
[[Kategori:SKÖN]]
[[Kategori:SKÖN]]
emailconfirmed
1 479

redigeringar

Navigeringsmeny