Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Studiebesök

Från Samsyn
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett studiebesök som en form av utbildningssamverkan är ett organiserat besök på ett företag, organisation eller annan arbetsplats, där studenter och lärare träffar företrädare för arbetsplatsen som berättar om och visar den egna verksamheten.

Tillämpning

Studiebesök hos olika verksamheter där studenter får möta yrkesverksamma och ges möjlighet att ställa frågor kan ge dem en bättre bild av det yrkesområde de utbildar sig inom. De får en möjlighet att besöka tänkbara, framtida arbetsplatser och får ökad kännedom om yrket, och de möjligheter och krav som är förknippade med den framtida yrkesrollen.[1]

Studiebesöken kan ske i organiserad form från lärosätet och programmet, eller i regi av andra aktörer som är kopplade till lärosätet, t ex studentföreningar, fackförbund eller kåren.

När studenter gör studiebesök i olika verksamheter behöver det inte ske under benämningen studiebesök, utan exempelvis mentorskap och fadderverksamhet.

Studiebesök sker också in till lärosätet, men då i helt andra syften. De flesta universitet och högskolor tar emot studiebesök från gymnasieelever, och det är då en del i lärosätets rekryteringskampanj för att inspirera gymnasielever att studera vidare. En del lärosäten tar också emot studiebesök från föreningar, företag och offentlig verksamhet, eller från utländska delegationer.[2]

Engelsk motsvarighet

Study visit

Källor

  1. Ahlgren-Moritz, et al., Charlotte (2016). Vägen till samverkanssäkrad utbildning: Metoder och strategier 
  2. ”Stockholm University - International visits”. https://www.su.se/english/about-the-university/contact/international-visits. Läst 29 december 2020.