Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Social innovation

Från Samsyn
Version från den 27 augusti 2019 kl. 15.03 av Fia Börjeson (Chalmers) (diskussion | bidrag) (lagt till Joseph Stiglitz som källa (Nobelpro Ekonomi))
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Social innovation är en benämning på innovation för att bemöta samhällets utmaningar. Social innovation är idéer med ett socialt syfte som omsätts till tjänster, produkter, metoder, processer och samarbeten som leder till mer effektivare och mer hållbara lösningar på sociala problem, eller som tillgodoser behov som inte tidigare tillgodosetts.

Tillämpning

Social innovation är ett förhållandevis nytt begrepp men fenomenet i sig är inte nytt. I västvärldens historia har flera sociala innovationer uppstått när nöden och därmed de sociala problemen, varit som störst och då med stat eller offentlig sektor som främsta aktör.[1] EU-kommissionen nämner till exempel tidiga sociala innovationer som hospice, mikrofinansiering, kooperativa rörelsen i sin skrift This is European Social innovation[2]. Det är dock i efterhand som nämnda innovationer kallas för "sociala" innovationer. Det är en nutida benämning på innovationer som kommit att förändra människor levnadsvillkor till det bättre.

Social innovation används på varierande sätt med avseende på vad som associeras i termer av aktörer, metoder, värde med mera. Till exempel definieras social innovation ibland snävare än innovationer som förvisso kommer samhället till godo, om än indirekt. I ett tillväxtperspektiv skiljs begreppet ibland från teknologiska innovationer men benämns också som ett sätt att samarbeta i nya konstellationer än inom företag med traditionella "vertikala" (makt)strukturer.[3] En social innovation är formen för, och det ekonomiska och sociala värdet, avsett och primärt riktat mot samhället i stort; Det är en ändamålsenlig och hållbar lösning med ett socialt syfte att komma samhället till gagn.[1]

Lärosäten arbetar med sociala innovationer på många olika sätt. Forskning och arbete med social innovation innebär ofta samverkan med aktörer inom industri och offentlig verksamhet men även inom idéburen sektor. Vid Malmö universitet finns till exempel Mötesplats Social Innovation som sedan 2012 har regeringsuppdraget att vara en nationell plattform för social innovation och samhällsentreprenörskap[4]. Som del av verksamheten initierar och utvecklar Mötesplats Social Innovation många olika typer av samarbeten mellan akademi, medborgare, företag och idéburna aktörer.

Närliggande begrepp till social innovation är till exempel socialt entreprenörskap och socialt företagande, och de överlappar många gånger med social innovation. Socialt entreprenörskap och socialt företagande avser aktörer och verksamheter som i företagsform arbetar för att uppnå samhällsnyttiga mål.[5]

Källförteckning