Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Följeforskning: Skillnad mellan sidversioner

Hoppa till navigering Hoppa till sök
m
Rad 2: Rad 2:


== Tillämpning ==
== Tillämpning ==
Följeforskning är ett begrepp som fick stor spridning som översättning av EU:s term ”on-going evaluation” som ingick i EU:s strukturfondsprogram 2007-2013. En utvärdering genom följeforskning har inte i första hand en kontrollerande funktion, utan ska framförallt bidra till utveckling och lärande för alla parter som samverkar med projektet. Genom att utvärderingen bidrar till lärande blir den processtödjande och kan samtidigt utgöra underlag för planering, styrning och beslut om implementering.<ref>Jakobsson, Erik, Slutrapport - Matlust</ref>  Termen följeforskning används ofta synonymt med lärande utvärdering, det uttryck som används inom Europeiska socialfonden. Ibland omnämns båda termerna i uttrycket lärande utvärdering genom följeforskning, där utvärderingen är resultatet av metoden följeforskning. I praktiken innebär metoden att följeforskaren med framförallt kvalitativa metoder som intervjuer, dialog och iakttagande, följer och utvärderar processerna inom ett utvecklingsarbete under tiden detta pågår. Denna utvärderingsansats skiljer sig dock från andra, samtida utvärderingstrender då fokus inte är att hitta vetenskaplig evidens för huruvida det enskilda projektet uppnått sitt syfte eller inte. Fokus var stället termer som lärande, analysseminarier och gemensam kunskapsbildning genom att projektet skulle utvecklas till en lärande organisation och där dess resultat skulle kunna implementeras i ordinarie verksamhet.   
Följeforskning är ett begrepp som fick stor spridning som översättning av EU:s term ”on-going evaluation” som ingick i EU:s strukturfondsprogram 2007-2013. En utvärdering genom följeforskning har inte i första hand en kontrollerande funktion, utan ska framförallt bidra till utveckling och lärande för alla parter som samverkar med projektet. Genom att utvärderingen bidrar till lärande blir den processtödjande och kan samtidigt utgöra underlag för planering, styrning och beslut om implementering.<ref>Hallin, H U och Jakobsson, E. (2017), ''[http://www.apel-fou.se/wp-content/uploads/2017/04/MatLusts-uppstartsfas.pdf Slutrapport från följeforskning uppstartsfasen Matlust]''</ref>  Termen följeforskning används ofta synonymt med lärande utvärdering, det uttryck som används inom Europeiska socialfonden. Ibland omnämns båda termerna i uttrycket lärande utvärdering genom följeforskning, där utvärderingen är resultatet av metoden följeforskning. I praktiken innebär metoden att följeforskaren med framförallt kvalitativa metoder som intervjuer, dialog och iakttagande, följer och utvärderar processerna inom ett utvecklingsarbete under tiden detta pågår. Denna utvärderingsansats skiljer sig dock från andra, samtida utvärderingstrender då fokus inte är att hitta vetenskaplig evidens för huruvida det enskilda projektet uppnått sitt syfte eller inte. Fokus var stället termer som lärande, analysseminarier och gemensam kunskapsbildning genom att projektet skulle utvecklas till en lärande organisation och där dess resultat skulle kunna implementeras i ordinarie verksamhet.   


Det fanns en kritik mot begreppet då det delvis ansågs missvisande, i den efterföljande programperioden har termen översatts med termen ”[[löpande utvärdering]]”.<ref>[https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:435617/FULLTEXT01.pdf Ahnberg, E. et al.  (2010), ”Följeforskning som företeelse och följeforskarrollen som konkret praktik”, Arbetsmarknad & Arbetsliv, årg 16, nr 3, hösten 2010]</ref><ref>[https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:300388/FULLTEXT01.pdf Brulin, G. et al, (2009) ”Gemensam kunskapsbildning för regional tillväxt”, Arbetsmarknad & Arbetsliv, årg 15, nr 1, våren 2009]</ref><ref>[https://tillvaxtverket.se/vara-tjanster/guider-och-vagledningar/handbok-for-eu-projekt/genomfora-och-rapportera/krav-att-folja-nar-projektet-beviljats-eu-stod/utvardera-projektet-lopande.html Tillväxtverket, Utvärdera projekt löpande]</ref> Ett annat begrepp för att beskriva samma sak är "lärande utvärdering", vilket är den översättning av "on-going evaluation" som föredragits av Europeisk socialfonden.<ref>[https://esfsupport.esf.se/Global/ESF%20Support/SPeL/erfarenheter_av_larande_utvardering.pdf Sävenstrand , A et al (2013) Erfarenheter av lärande utvärdering]</ref> Termen har också använts tidigare som benämning på olika former av deltagarorienterade forskning.<ref>[https://wpmu.mah.se/lumist/kunskapsomraden/kunskapsomrade-forskningsmetod/ Stigendal, M Forskningsmetodologi (Hämtat 180530)]</ref>  
Det fanns en kritik mot begreppet då det delvis ansågs missvisande, i den efterföljande programperioden har termen översatts med termen ”[[löpande utvärdering]]”.<ref>[https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:435617/FULLTEXT01.pdf Ahnberg, E. et al.  (2010), ”Följeforskning som företeelse och följeforskarrollen som konkret praktik”, ''Arbetsmarknad & Arbetsliv'', årg 16, nr 3, hösten 2010]</ref><ref>[https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:300388/FULLTEXT01.pdf Brulin, G. et al, (2009) ”Gemensam kunskapsbildning för regional tillväxt”, ''Arbetsmarknad & Arbetsliv'', årg 15, nr 1, våren 2009]</ref><ref>[https://tillvaxtverket.se/vara-tjanster/guider-och-vagledningar/handbok-for-eu-projekt/genomfora-och-rapportera/krav-att-folja-nar-projektet-beviljats-eu-stod/utvardera-projektet-lopande.html tillvaxtverket.se, "Utvärdera projekt löpande"]</ref> Ett annat begrepp för att beskriva samma sak är "lärande utvärdering", vilket är den översättning av "on-going evaluation" som föredragits av Europeisk socialfonden.<ref>[https://esfsupport.esf.se/Global/ESF%20Support/SPeL/erfarenheter_av_larande_utvardering.pdf Sävenstrand , A et al (2013) ''Erfarenheter av lärande utvärdering'']</ref> Termen har också använts tidigare som benämning på olika former av deltagarorienterade forskning.<ref>[https://wpmu.mah.se/lumist/kunskapsomraden/kunskapsomrade-forskningsmetod/ Stigendal, M, mau.se, "Forskningsmetodologi" (Hämtat 180530)]</ref>  
== Motsvarighet i engelskan ==
== Motsvarighet i engelskan ==
On-going evaluation.
On-going evaluation.


== Referenser ==
== Referenser ==
<references />[http://libris.kb.se/bib/11435123 Svensson, L et al (2009) Lärande utvärdering genom följeforskning]
<references />[http://libris.kb.se/bib/11435123 Svensson, L et al (2009) ''Lärande utvärdering genom följeforskning'']


[[Kategori:Begrepp]]
[[Kategori:Begrepp]]
[[Kategori:Primära begrepp - Forskningssamverkan (AP5)]]
[[Kategori:Primära begrepp - Forskningssamverkan (AP5)]]
[[Kategori:Klar för granskning - Forskningssamverkan (AP5)]]
[[Kategori:Klar för granskning - Forskningssamverkan (AP5)]]
emailconfirmed, Administratörer
374

redigeringar

Navigeringsmeny