Samsyn:Merut: Skillnad mellan sidversioner

→‎Merutegna begrepp: infogat reviderad version från LiU
(→‎Merutegna begrepp: infogat reviderad version från LiU)
Rad 69: Rad 69:


====CDIO- Conceive-Design-Implement-Operate====
====CDIO- Conceive-Design-Implement-Operate====
''Conceive-Design-Implement-Operate'' är ett ramverk för utveckling av ingenjörsutbildning med utgångspunkt från denna akronym. Det är också ett internationellt nätverk, The CDIO Initiative, bestående av lärosäten som arbetar med sina utbildningar enligt detta ramverk.
''Conceive-Design-Implement-Operate'' är ett ramverk för utveckling av ingenjörsutbildning. Akronymen CDIO är tänkt att representera hela livscykeln för en produkt, en process eller ett system, från att man har identifierat ett behov eller fått en idé, till att man utvecklar, implementerar (bygger), tar i bruk, använder och slutligen avvecklar produkten/processen/systemet.  CDIO-ramverket består av två huvuddelar:


Akronymen CDIO är tänkt att representera hela livscykeln för en produkt, en process eller ett system, det vill säga från att man har identifierat ett behov eller fått en idé, utvecklar, implementerar (bygger), tar i bruk, använder och avvecklar produkten/processen/systemet.
* En karakterisering av rollen för en ingenjör.
* Dokumenterade mål för utbildningen, i form av kunskaper och färdigheter, och dess utformning, samt strukturerade arbetssätt och verktyg för att bedöma till vilken grad målen uppfylls och för att utveckla utbildningens till en högre grad av måluppfyllelse.


CDIO-ramverket består av två huvuddelar:
CDIO-ramverkets utgångspunkt är följande karakterisering av ingenjörsrollen:


*En karakterisering ("definition") av rollen för en ingenjör.
''We believe that every graduating engineer should be able to Conceive-Design-Implement-Operate complex value-added engineering products, processes, and systems in a modern, team-based environment''. <ref>{{Bokref|efternamn=Crawley E., Malmqvist J., Östlund S., Brodeur D., and Edström K.|förnamn=|titel=Rethinking Engineering Education. The CDIO Approach|år=2nd edition, 2014|utgivare=Springer}}</ref>
*Dokumenterade mål för utbildningen samt strukturerade arbetssätt och verktyg för att bedöma till vilken grad målen uppfylls och för att utveckla utbildningens till en högre grad av måluppfyllelse.


CDIO-ramverkets utgångspunkt är definitionen: ''We believe that every graduating engineer should be able to Conceive-Design-Implement-Operate complex value-added engineering products, processes, and systems in a modern, team-based environment''.
Utgående från denna karaktärisering ställs frågorna:


Under förutsättning att man anammar denna karaktärisering av rollen för en ingenjör blir den naturliga konsekvensen att utforma och utveckla utbildningarna med den angivna rollen som mål.
* Vilka kunskaper, färdigheter och förmågor förväntas av de ingenjörer som utexamineras?
* Hur utformas ett utbildningsprogram som möjliggör för studenterna att nå dessa mål?


CDIO-ramverket baseras på måldokumenten
Inom CDIO-ramverket hanteras dessa frågor med hjälp av måldokumenten


*The CDIO Syllabus
* The CDIO Syllabus
*The CDIO Standards
* The CDIO Standards


Dokumentens syfte är att vara utgångspunkter för att besvara (de tämligen tidlösa) frågorna:
vilka kan ligga till grund för ett systematiskt programutvecklingsarbete.<ref>{{Webbref|url=https://www.lith.liu.se/internwebb/cdio?l=sv#Vad%20%C3%A4r%20CDIO|titel=En kortfattad introduktion till CDIO|hämtdatum=2020-02-13|utgivare=Linköpings universitet|sid=}}</ref>
 
*Vilka kunskaper, färdigheter och förmågor förväntas av de ingenjörer som utexamineras?
*Hur utformas ett utbildningsprogram som leder fram till detta?<ref>{{Webbref|url=https://www.lith.liu.se/internwebb/cdio?l=sv#Vad%20%C3%A4r%20CDIO|titel=En kortfattad introduktion till CDIO|hämtdatum=2020-02-13|utgivare=Linköpings universitet|sid=}}</ref>


====Dimensionering====
====Dimensionering====
emailconfirmed
1 479

redigeringar