Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Forskningssamverkan: Skillnad mellan sidversioner

Hoppa till navigering Hoppa till sök
Språkliga ändringar
(Språkliga ändringar)
Rad 2: Rad 2:


==Tillämpningar==
==Tillämpningar==
Vid forskningssamverkan samarbetar forskare med externa partners företag, myndigheter och idéburna organisationer.  Samarbetet är ofta kopplat till ett konkret forskningsprojekt och kan då inkludera gemensam ansökan om forskningsanslag, [[samfinansiering]], gemensam problemformulering, delning av empiri och gemensam empiriinsamling, gemensam bearbetning och tolkning av empiri, samt [[samproduktion]] och [[sampublicering]]. Forskningssamverkan inom ramen för ett konkret forskningsprojekt behöver samtidigt inte inbegripa samarbete under alla delar av forskningsprocessen.   
Vid forskningssamverkan samarbetar akademiskt förankrade forskare med ickeakademiska partners så som företag, myndigheter och idéburna organisationer. Samarbetet är ofta kopplat till ett konkret forskningsprojekt och kan då inkludera gemensam ansökan om forskningsanslag, [[samfinansiering]], gemensam problemformulering, delning av empiri och gemensam empiriinsamling, gemensam bearbetning och tolkning av empiri, samt [[samproduktion]] och [[sampublicering]]. Forskningssamverkan inom ramen för ett konkret forskningsprojekt behöver samtidigt inte inbegripa samarbete under alla delar av forskningsprocessen.   


Vissa forskningsprojekt har en forskningsdesign och ett syfte som förutsätter forskningssamverkan med externa partners för att över huvud taget kunna genomföras. Så är tex. fallet med [[deltagarbaserad forskning]], [[medborgarforskning]] och [[aktionsforskning]].  
Vissa forskningsprojekt har en forskningsdesign och ett syfte som förutsätter forskningssamverkan med externa partners för att över huvud taget kunna genomföras. Så är till exempel fallet med [[deltagarbaserad forskning]], [[medborgarforskning]] och [[aktionsforskning]].  


Andra exempel på forskningssamverkan är [[följeforskning]], [[uppdragsforskning]] och [[Personrörlighet inom forskning|personrörlighet]].
Andra exempel på forskningssamverkan är [[följeforskning]], [[uppdragsforskning]] och [[Personrörlighet inom forskning|personrörlighet]].


Forskningssamverkan kan också ske på en mer lärosätes- eller fakultetsövergripande nivå och exempelvis inkludera anskaffande och drift av gemensam [[forskningsinfrastruktur]]. Ett annat exempel är forskarskolor som drivs i samarbete mellan akademin och en extern samverkanspart och där [[Adjungerad doktorand|adjungerade doktorander]] och [[Adjungerad licentiand|adjungerade licentiander]] genomgår forskarutbildning.
Forskningssamverkan kan också ske på en mer lärosätes- eller fakultetsövergripande nivå och exempelvis inkludera samarbete med ickeakademiska partners kring anskaffande och drift av gemensam [[forskningsinfrastruktur]]. Ett annat exempel är forskarskolor som drivs i samarbete mellan akademin och en extern samverkanspart och där [[Adjungerad doktorand|adjungerade doktorander]] och [[Adjungerad licentiand|adjungerade licentiander]] genomgår forskarutbildning.


==Engelsk motsvarighet==
==Engelsk motsvarighet==
emailconfirmed, Administratörer
374

redigeringar

Navigeringsmeny