Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Samsyn:Användarkonto

Från Samsyn
Hoppa till navigering Hoppa till sök


För att redigera i Samsyns wiki krävs att man har ett användarkonto.
Alla användare i Samsyns wiki rekommenderas att ha sitt förnamn, efternamn och lärosäte som sitt användarkonto, exempelvis Charlotte Rossland (SU).

Användarsidan

Varje användarkonto på Samsyns wiki kopplas till en användarsida och alla redigeringar som görs till en sida på wikin lämnar automatiskt en synlig länk i sidhistoriken till kontots användarsida. Därför passar det att skriva en kort presentation på sin användarsida om den roll man har i Samsyn och göra en extern länk till sina kontaktuppgifter som finns på webben.

Så här kan en presentation se ut på en användarsida:

Hejsan!

Min roll i Samsyn är att handleda i användandet av wikin som ett stöd för att samla och beskriva samverkansbegrepp. Jag är anställd på Wikimedia Sverige.

Mina kontaktuppgifter går att hitta här.

Användarsidan ligger i användarnamnrymden på Samsyns wiki och har därför prefixet "Användare:", exempelvis Användare:Axel Pettersson (WMSE)

Användarverktyg

Kopplat till användarkontot finns några specifika verktyg som kan underlätta i arbetet med wikin. Verktygen listas uppe till höger om användarnamnet på alla sidor.
Användarverktyg - Wiki introduktion.png

  • Notiser/systemmeddelanden - Echo bell2.svg Ringklockan meddelar om det finns aktuella diskussionsinlägg eller om någon har tackat dig, etc. (ej ändringar på bevakningslistan)
  • Diskussion - Den här länken går till den diskussionssida som är knuten till användarsidan. Den används för att lämna meddelanden som inte hör hemma på någon av arbetssdidorna eller begreppssidorna. Alla diskussionsinlägg är synliga för alla andra.
  • Sandlåda - Det går och spara ofärdiga texter och anteckningar i sin egen sandlåda för att sedan återkomma till dem. Andra användare kan se din sandlåda.
  • Inställningar - Under inställningar kan man bland annat ändra sitt lösenord och göra andra personliga anpassningar, så som att ändra sin e-post och ställa in vilka aviseringar man önskar få via mejl.
  • Bevakningslista - Det går att bevaka ändringar på sidor som intresserar dig. Det här verktyget kan underlätta samarbetet eftersom det går att se när andra har gjort ändringar på de sidor ni samarbetar kring. För att bevaka en sida klickar man på den lilla stjärnan bredvid historikfliken, så att stjärnan blir blå Watchlist star.png. Andra användare i wikin kan inte se vilka sidor du bevakar.
  • Bidrag - Det går enkelt se alla sina sparade ändringar i wikin genom denna länk. Den kan vara bra för att uppdatera sig om på vilka sidor man senast jobbade när man var inloggad i wikin. Andra användare kan också se vilka olika bidrag du har gjort i wikin.

Vilka användarkonton finns?

Vem kan skapa ett användarkonto?

Vem som helst kan skapa ett användarkonto genom att fylla i önskat användarnamn, ange lösenord och e-post samt svara på frågan som skyddar mot spamkonton. Innan det går att redigera behöver kontot bekräftas genom att följa instruktionerna i mailet som skickas till angiven e-post.

Vissa av deltagarna i Samsyns wiki har även särskilda kontoskaparrättigheter, och kan hjälpa till om problem uppstår. Kontakta i så fall:

E-postfunktionen

Samsyns wiki har en e-postfunktion som underlättar en rad funktioner. Funktionen verkställs genom att en användare anger sin e-post i samband med att kontot skapades, och aktiverar e-postfunktionen via det mejl som wikin automatiskt skickar. Genom e-postfunktionen går det enkelt återställa sitt lösenord när man glömt det och man kan få ett mejl skickat till sig om någon av de sidor man vill bevaka redigeras av andra (se nedan).

E-post om bevakningslistan

Bland inställningarna går det att ange om man önskar få mejl, eller ej, när ändringar sker på sidor som du bevakar. För att Samsyns wikin ska fortsätta skicka e-post om ändringar på en sida som du har i bevakningslistan krävs att man aktivt går in och tittar på ändringen vi mejlet, om inte så slutar wikin skicka mejl om sidans ändringar. Klicka därför på länken till den aktuella versionen av sidan, vilket är den första länken i e-postmeddelandet för att vara säker på att fortsätta få e-post om sidan, se också till att vara inloggad på wikin så att kopplingen görs.

E-postmeddelandet inkluderar också länkar till sidans historik och till jämförelse mellan före och efter ändringen. Att klicka på dessa länkar endast betyder att e-postmeddelanden slutar skickas om ändringar som görs på sidan.

Aviseringar

Via inställningar uppe i verktygsraden finns alternativet "Aviseringar" där man kan ange för vilka systemmeddelanden man önskar meddelas via e-post. Klicka på bilden nedan för att se i större storlek.

Om lösenord

Var varsam med det lösenord som du själv väljer vid din första inloggning i Wikin. Av säkerhetsskäl ska ingen annan känna till ditt lösenord och alla medlemmar i Samsyn ansvarar för sitt lösenord till wikin. Du kan återställa ditt lösenord om du har aktiverat wikins e-postfunktion.


Sida Mall:Navbox/styles.css måste ha en innehållsmodell "Sanerad CSS" för TemplateStyles (nuvarande modell är "wikitext").