Light-Bulb icon by Till Teenck.svg Samsynwikin reder ut begreppen. Här presenteras de väsentligaste orden för universitetens samverkan. Definitionerna mognar olika snabbt och vi tar gärna emot respons för att utveckla dem vidare. Skapa ditt användarkonto här alternativt maila till samsyn(at)su.se. Mer information: Huvudsidan.

Samsyn:Starta en sida

Från Samsyn
Version från den 24 april 2018 kl. 13.42 av Sara Mörtsell (WMSE) (diskussion | bidrag) (→‎Byt namn på en sida)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök


En wiki byggs genom att skapa olika sidor och sedan successivt fylla varje sida med sitt relevanta innehåll som gör att wikin fyller sin funktion.


Starta en ny sida

Alternativ 1: Starta en sida från röd länk

I en wiki är olika sidor inom wikin länkade till varandra via blåa länkar, som ofta kallas wikilänkar. När länkar på wikin inte är blå, utan röda, betyder det att länken går till en sida som ännu inte är skapad. Genom att klicka på den röda länken går det snabbt att skapa sidan med den titeln. När den ändringen är sparad bli länken automatiskt blå och det markerar att en sida har något innehåll.

Så här ser det ut när man har klickat på en röd länk. Automatiskt visas redigeringsrutan i wikitext;

  1. klicka därför i stället på fliken med texten "Skapa" så öppnas det visuella redigeringsläget i stället och det går då att direkt börja skriva på sidan.
  2. Glöm inte att klicka på publicera ändring så att den skapade sidan finns kvar.

Skapa sida - Wiki introduktion.png


Alternativ 2: Starta en ny sida via sökrutan

Det är inte alltid man hittar en röd länk till det den sidan man vill skapa, exempelvis kan arbetsgruppen ha bestämt att begreppet "Utadjungering" ska läggas till i begreppssamlingen utan att man för den delen sett ordet som en röd länk i wikin. Det här sättet går ut på att själv skapa den röda länken via wikins sökruta.

  1. Skriv det begrepp (eller annan sidtitel och i så fall med rätt prefix) som ska skapas i sökrutan och klicka på "sök".
  2. Kontrollera gärna i detta läge att sökordet är rättstavat.
  3. Högst upp bland sökresultaten meddelar wikin att någon sådan sida inte finns, men erbjuder den röda länken för att via den starta upp sidan enligt ovan.

Skapa sida via sök - Wiki introduktion.png

Byt namn på en sida

Om det visar sig att sidans titel har ett stavfel eller av annan anledning behöver ändras så gör man det genom att Flytta sidan. Den funktionen finns tillgänglig i den översta raden under Mer.

  1. Klicka på Mer.
  2. Välj Flytta bland alternativen.
  3. Byt ut den nuvarande sidtiteln till den du vill ha i stället.
  4. Genomför flytten genom den blå knappen Flytta sida.


Sida Mall:Navbox/styles.css måste ha en innehållsmodell "Sanerad CSS" för TemplateStyles (nuvarande modell är "wikitext").